14 mei 2024

“Focus op nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden en het volop aanjagen van innovatie’’, Brigitte van de Berg (D66)

Raúl Kalb

Raúl Kalb

Communications & Events Manager

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De huidige uitdagingen - zoals de oorlog in Oekraïne, het opkomende populisme en extremisme en klimaatverandering - vragen om een sterker Europa. Een sterk Europa, heeft een overvloed aan kennis, vaardigheden en innovatie – dit kan niet zonder onderwijs en onderzoek, aldus van de Berg.


“Focus op nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden en het volop aanjagen van innovatie’’, Brigitte van de Berg (D66)

Op 6 juni kunnen Nederlanders stemmen voor het Parlement. Waarom is stemmen voor de Europese verkiezingen juist nu belangrijk?  

“Een sterk Europa is onze beste garantie vrede en veiligheid. Zeker nu, met de oorlog in Oekraïne en de mogelijke terugkeer van Trump in het Witte Huis, is het essentieel om ons te verenigen in een stabiele en constructieve Europese samenwerking.”

 

“Ook hebben we een sterk Europa nodig om ons land welvarend te houden en klimaatverandering tegen te gaan.”

 

“Er staat veel op het spel. Een populistische golf dreigt Europa te overspoelen. In Nederland werd extreemrechts al de grootste. Politici als Wilders, Meloni en Le Pen wilden eerder de EU verlaten, nu willen ze de EU van binnenuit uithollen. Dat is slecht voor onze economie, slecht voor ons klimaat en speelt Poetin in de kaart. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

 

“We kunnen bergen verzetten met onze gemeenschap van meer dan 500 miljoen mensen, vertegenwoordigd door meer dan 700 parlementariërs. Het Europees Parlement is het enige EU-orgaan dat rechtstreeks door de EU-burgers wordt verkozen, dus laat je horen!”

 

Welke grote uitdagingen ziet u, en welke bijdrage hieraan verwacht u van kennis (onderwijs, onderzoek & innovatie)? 

“Overstappen van kolen, olie en gas naar hernieuwbare energie vraagt het totaal opnieuw inrichten van ons energiesysteem. Als je er even bij stilstaat heeft dat impact op bijna alles wat we doen: Hoe we wonen, werken en onze vrije tijd besteden. Het bouwen van die samenleving op nieuwe energie vraagt nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden en het volop aanjagen van innovatie. Onderzoek en (toegepast) onderwijs is dan essentieel.”

 

“Als wethouder in de bedrijvige regio IJmond, met onder andere, Havens en Tata Steel, zie ik wat een intensieve samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven kan opleveren. Ondernemers ontwikkelen met steun van de overheid de nieuwe technieken en producten en ons regionale ROC biedt opleidingen en bijscholing voor de benodigde slimme handen.”

 

“Europa gaat de mondiale strijd niet winnen op loonkosten, ruimte om te vervuilen of investeringskapitaal: Europa moet zich onderscheiden door de best opgeleide mensen, de beste ideeën en de grootste investeringen in innovatie. Dus in plaats van investeren in behoud van vervuilende industrie en landbouw, moet het Europese geld naar kennis en innovatie.”

 

Kennisinstellingen hebben veel belang bij Europese samenwerking en de programma’s die dit mogelijk maken, zoals Erasmus+ en Horizon Europe. Het komende Parlement mag de opvolgers vormgeven. Hoe kijkt uw partij naar Erasmus+ en Horizon Europe?

“Erasmus+ en Horizon Europe zijn een grote kans voor studenten, docenten en onderzoekers. Die buitenlandervaring op jonge leeftijd neem je de rest van je leven met je mee. Het is heel mooi dat nu al meer dan een kwart van de hbo/wo-studenten op Erasmus-uitwisseling gaat. Mijn doel voor de komende jaren is dat Erasmus+ ook veel toegankelijker wordt voor mbo-studenten, waarvan nu maar 8% tijdens de studie naar het buitenland gaat. Mbo-studenten zijn vaak jonger en ervaren soms meer (financiële of taal-) barrières. Maar wat ook zeker speelt is dat mbo-diploma’s en dus studiepunten niet internationaal geldig zijn. Die barrières moeten we wegnemen, net als voor leerlingen in het middelbaar onderwijs trouwens. Laten we zorgen dat elke Europese jongere die dat wil, ongeacht de opleiding, een Europese uitwisseling kan beleven. Het Erasmusbudget moet omhoog, een nuttige besteding van Europees geld!”

 

In een vorig interview vertelde Gaby Allard (MBO Raad) …

‘’Het zou een geweldige doorbraak zijn als Europa net zoals in het hoger onderwijs al is gebeurd, de wederzijdse erkenningen van diploma’s (in het mbo) de komende vijf jaar weet te realiseren’’.

 

 

 

In reactie hierop vertelt Brigitte van de Berg …

“De komende vijf jaar wil ik werken aan een volledige internationale erkenning van mbo-diploma’s in heel Europa. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat dit nog niet zo is, terwijl het wel geregeld is voor wo/hbo-diploma’s”

 

“Internationalisering van mbo-diploma’s is niet alleen logisch vanuit het oogpunt van vrij verkeer van personen en diensten, het zal de kansengelijkheid in Europa breed vergroten. Daar winnen we allemaal mee.”

 

Wat is uw visie op Europa in 2030 en op welke dossiers zullen we daarom uw stem horen in het volgende Parlement?

“Een sterk Europa is in deze onzekere tijd belangrijker dan ooit. Wie het Nederlandse belang vooropstelt, kiest voor Europa. Als je kiest voor Europa, kies je voor D66.”

 

“De komende jaren wil ik me focussen op: Vrede en Veiligheid. Europa moet Oekraïne volop blijven steunen, want Poetin gaat door tot waar Europa de grens stelt. Dat vraagt om intensieve Europese samenwerking op defensie en informatieveiligheid.”

 

“Duurzame economie: Europa moet volop investeren in groene bedrijven, groot en klein. Door CO2-heffing aan de Europese grens en scherpe Europese wetten voor grote vervuilers, behalen we de klimaatdoelen én bouwen we een schone en gezonde economie.”

 

“Vakmensen voorop: Het is onbegrijpelijk dat mbo-diploma’s niet -net als hbo/wo-diploma’s- in heel Europa geldig zijn. Dat moeten gewoon gaan regelen. Iedereen moet overal in Europa kunnen werken of stage lopen. Er moet veel meer aandacht zijn voor de belangen van en barrières voor mbo-vakmensen, onze samenleving draait op hen.”

 

“Nu het erop aankomt moet Europa laten zien dat het kan.”

 

Context

Op 6 juni stemmen Nederlanders voor een nieuw Europees Parlement. In de opmars naar de Europese verkiezingen, publiceert Neth-ER wekelijks een interview met kandidaat Europarlementariërs over onderwijs, onderzoek en innovatie in Europa. Vorige keer sprak Neth-ER met Maike Manon Damen-Flobbe van JA21 over een terughoudender optreden van de EU.