12 maart 2024
"Internationale samenwerking om kennisuitwisseling in onderwijs te stimuleren", Maria van Middelkoop (JOB)
Raúl Kalb
Communications & Events Manager
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
12 maart 2024
Communications & Events Manager
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Maria van Middelkoop, bestuurslid van de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs (JOB), pleit voor een versterkte samenwerking tussen Nederlandse onderwijsorganisaties, zoals JOB en het LAKS, en Europese instellingen. Dit om waardevolle kennis te vergaren over de ontwikkelingen, hindernissen, en oplossingen in het beroepsonderwijs.
"Binnen de EU zit zo verschrikkelijk veel waardevolle kennis die ook van grote waarde zou kunnen zijn voor anderen. Daarom denk ik dat het goed is om te blijven samenwerken om die kennisuitwisseling ook te blijven onderhouden en volbrengen. Zo kunnen wij nog van landen zoals Finland leren, en landen zoals Oostenrijk nog wat van ons."
"Ik denk dat wij als EU zijnde best trots mogen zijn op onze afspraken en al bestaande samenwerking op het gebied van CO₂-uitstootvermindering. Met zoveel landen in overeenkomst komen tot een gezamenlijk en maatschappelijk gunstige afspraak is een overwinning op zich. Echter moeten we nog wel wat extra stappen zetten om deze afspraken ook te gaan realiseren."
"In Nederland zijn wij de afgelopen jaren het mbo steeds meer gaan waarderen. Dit is niet alleen in Nederland gegroeid, maar ook op Europees niveau zien wij een toename in de waardering. Dit komt mede ook door de samenwerking tussen de landen. Dat is iets waar wij als EU zeker trots op mogen zijn."
"Ik heb heel wat ideeën hierover maar laat ik beginnen met een betere samenwerking regelen tussen instellingen zodat er meer kennisuitwisseling ontstaat, we van elkaar kunnen leren, en er mogelijkheid is voor de student om een internationale ervaring op te doen."
"Mbo-studenten worden tot op heden ook nog als ‘participant’ benoemd op internationaal gebied terwijl wij binnen Nederland dit allang rechtgetrokken hebben. Binnen de EU is het een kleine aanpassing om mbo’ers ook student te gaan noemen, met een groots effect. Verder zijn er echt nog wel wat punten die aangepakt kunnen worden binnen het beroepsonderwijs. In onze position paper, Enhancing Equality and Recognition for Vocational Students in the EU, hebben wij ze op een rijtje gezet."
"Ik denk dat de mensen die op Europees niveau voor Nederland werken ook in contact zouden moeten zijn met de Nederlandse organisaties zoals JOB of het LAKS. Deze organisaties kunnen vanuit de Nederlandse praktijk informatie uitbrengen over heel specifieke doelgroepen binnen het onderwijs. Dit zou ook zeker meer gebruikt kunnen worden op Europees niveau."
"Nederland heeft een voorbeeldfunctie gezien ons onderwijssysteem, bewezen, goed functioneert, echter hebben wij natuurlijk veel te leren van landen zoals Finland. Finland wordt door de NIS (Nederlands Instituut Studiereizen) beschouwd als het beste onderwijsland van Europa. De medezeggenschap is in Nederland bijvoorbeeld goed geregeld vergeleken met andere landen. Hier draagt JOB natuurlijk volledig aan mee aangezien wij bestaan op basis van medezeggenschap en participatie en dit zeer graag zouden willen doorgeven aan andere landen die hier ook naar op zoek zijn."
In aanloop naar de Europese Verkiezingen (6 – 9 juni) publiceert Neth-ER wekelijks een schriftelijk interview met vertegenwoordigers, bestuursleden en andere sleutelspelers binnen het Nederlandse kennisveld over Europese kwesties en thema’s. Vorige week sprak Neth-ER met Annemie Schols over Europese samenwerkingsverbanden in de gezondheidssector.
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
Skills-commissaris Mînzatu moet paraat staan voor het hele onderwijs