26 juni 2019
4 Nederlandse kennisinstellingen bij gekozen Europese Universiteiten
Mariëlle van Heumen
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
26 juni 2019
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Vier Nederlandse universiteiten zullen deelnemen aan de eerste pilot van het Europese Universiteiten-initiatief. De Commissie maakte vandaag de 17 gekozen netwerken bekend. Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit Maastricht en de Universiteit van Amsterdam maken deel uit van de eerste lichting Europese Universiteiten.
De Commissie heeft vandaag de 17 gekozen Europese Universiteiten-netwerken bekendgemaakt. Onder de 114 Europese kennisinstellingen die zullen deelnemen aan de eerste pilot zijn vier Nederlandse universiteiten: Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit Maastricht en de Universiteit van Amsterdam. De 17 geselecteerde Europese Universiteiten zullen tussen september en december van start gaan. Zij krijgen een budget van 5 miljoen euro per netwerk voor de komende drie jaar.
De Nederlandse universiteiten die deel uitmaken van de geselecteerde netwerken reageren enthousiast. Victor van der Chijs, voorzitter van ECIU en voorzitter van het College van Bestuur aan de Universiteit Twente reageert: “deze EU-beurs bevestigt dat ons consortium toonaangevend is in het innoveren van onderwijs en leerprocessen en dat we de juiste richting opgaan als het gaat om het heruitvinden van de relaties tussen universiteiten en de maatschappij met al haar uitdagingen.” Daarnaast gaat de Universiteit Maastricht deelnemen in de alliantie YUFE. Ook de Universiteit Utrecht zal deel gaan nemen aan het Europese Universiteiten-initiatief als deel van het netwerk CharmEU en de Universiteit van Amsterdam wordt een van de partners van de EPICUR Alliance.
Europese Universiteiten-netwerken zijn transnationale verbanden van Europese universiteiten met een gezamenlijke langetermijnstrategie. Het initiatief heeft tot doel om studenten- en personeelsmobiliteit te stimuleren en om bij te dragen aan de kwaliteit, inclusie en het concurrentievermogen van het Europese hoger onderwijs. Eind 2017 stelde de Europese Commissie voor om een Europese Onderwijsruimte op te richten om onderwijsactiviteiten tussen lidstaten beter op elkaar af te stemmen. Vorig jaar namen de onderwijsministers Raadsconclusies aan over het oprichten van de Europese Onderwijsruimte. Het initiatief voor Europese Universiteiten is een belangrijk onderdeel hiervan.
Save the date: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Aan de slag! Nederlandse afgestudeerden vinden snel een baan