De Commissie maakt veertien nieuwe Europese Universiteiten-allianties bekend. Deze selectie is gemaakt op basis van aanmeldingen naar aanleiding van een oproep van de Europese Commissie.  In vier geselecteerde projecten doen ook Nederlandse partners mee. Ook kondigt de Commissie met deze resultaten de Community of Practice (CoP) voor de Europese Universiteiten aan. De nieuwe Allianties en de CoP starten in het najaar met hun activiteiten.


Commissie maakt nieuwe Europese Universiteiten en Community of Practice bekend

Zuidelijk Nederland goed vertegenwoordigd

De Commissie heeft de selectie van de Europese Universiteiten uit de 2024 call bekend gemaakt. Onder de veertien geselecteerde projecten zijn vier instellingen uit het zuiden van ons land: Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences (BUAS), Fontys Hogeschool en de Open Universiteit. De veertien Allianties zullen allen 14,4 miljoen euro voor vier jaar ontvangen en mogen in het najaar met hun activiteiten beginnen.

 

Hieronder vindt u een overzicht van de vier geselecteerde Nederlandse instellingen en hun allianties:

 

  • Stichting Fontys: Higher Education for Resilience-Oriented and Empowered Societies (HEROES)
  • Stichting BUAS: Knowledge and Creativity European University (KreativEU)
  • Stichting Avans: The European University for Future Cities (PIONEER)
  • Open Universiteit: The learner-centred, inclusive, digital and green Open European University for the strengthening of the European Higher Education Area (OpenEU)

Eén forum voor alle Europese Universiteiten

Naast de bekendmaking van de nieuwe Allianties, heeft de Commissie ook een Community of Practice (CoP) voor de Europese Universiteiten geselecteerd. Deze moet de Europese Universiteiten een platform bieden waar ze ervaringen kunnen delen en aan peer-learning doen. De CoP heeft de naam FORum of European Universities for All (FOR-EU4ALL). Vertegenwoordigers van zeventien bestaande Europese Universiteiten leiden de CoP, waaronder de Radboud Universiteit namens hun NEUROTECHEU-alliantie en de Alliantie van de TU Twente, European Consortium of Innovative Universities (ECIU). Bijna alle Europese Universiteitennetwerken zijn geassocieerd als partner bij de CoP, inclusief de veertien nieuwe. Ook de CoP zal haar activiteiten in het najaar starten.

Context

In oktober 2023 opende de Commissie de call voor de Europese Universiteiten voor 2024. Samen met de call voor deze projecten, opende het ook een call voor de Community of Practice (CoP). Ook een aantal Europese koepels zijn geassocieerd bij de CoP namelijk: European Students’ Union (ESU), Erasmus Student Network (ESN), European University Association (EUA), European Association of Institutions in Higher Education (Eurashe), en European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA).  Met de selectie van de veertien nieuwe Allianties, behaalt de Commissie ook haar doel van zestig Allianties tegen mid-2024, met 64 Allianties in totaal. Onlangs pleitte Enrico Letta in zijn rapport over de interne markt voor meer financiering voor de Europese Universiteiten.