22 februari 2019
EC evalueert impact van ECVET en EQAVET
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
22 februari 2019
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De mobiliteitservaring van studenten in het beroepsonderwijs is verbeterd door het European Credit System for Vocational Education and Training (ECVET). Dit blijkt uit een studie van de Europese Commissie naar de invloed van Europese instrumenten op Europese en nationale beleidsontwikkelingen in het beroepsonderwijs. De impact van ECVET zou echter nog toe kunnen nemen als het ondergebracht zou worden in een overkoepelend Europees beleidskader voor het beroepsonderwijs. Wat betreft het European Quality Assurance Reference Framework for Vocational Education and Training (EQAVET), is er volgens de studie nog veel ruimte voor verbetering.
Het European Credit System for Vocational Education and Training (ECVET) heeft veel bijgedragen aan het ontwikkelen van een betere mobiliteitservaring van studenten in het beroepsonderwijs. Het instrument geniet echter niet dezelfde zichtbaarheid en bekendheid als bijvoorbeeld EQF en Europass. De impact van het instrument zou vergroot kunnen worden door een overkoepelend Europees beleidskader voor het beroepsonderwijs te ontwikkelen waarvan ECVET deel uit zou maken, of door het te integreren in andere bestaande EU-instrumenten of programma's. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek van de Europese Commissie naar de invloed van Europese instrumenten op beleidsontwikkelingen in het beroepsonderwijs. Uit deze studie blijkt dat ECVET vaak gezien wordt als een systeem van studiepuntenoverdracht met strikte vereisten die niet verenigbaar zijn met het nationale studiepuntensysteem. Deze perceptie zou de implementatie van ECVET belemmeren. De Commissie doet dan ook een aanbeveling om de definitie van ECVET-punten aan te passen.
Het European Quality Assurance Reference Framework for Vocational Education and Training (EQAVET) lijkt daarentegen niet te hebben geleid tot een aanzienlijke verbetering van kwaliteitswaarborgingssystemen of wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten in deze systemen, zo blijkt uit het onderzoek. EQAVET heeft wel als aanjager gefunctioneerd voor lidstaten om nationale systemen in lijn te brengen met best practices op het gebied van kwaliteitszorg. De invloed van EQAVET zou vergroot kunnen worden door het introduceren van peer-reviews en door EQAVET eventueel ook onder te brengen in een overkoepelend Europees beleidskader.
ECVET is het Europese raamwerk voor studiepunten in het beroepsonderwijs. Door het stimuleren van uitwisseling van studenten en erkenning van kwalificaties in het Europese Beroepsonderwijs heeft dit instrument als doel de mobiliteit van studenten beter te faciliteren. EQAVET is het Europese referentiekader voor kwaliteitswaarborging en heeft als doel om de kwaliteit van het beroepsonderwijs te verhogen.
ECVET en EQAVET zijn bijna tien jaar geleden geïntroduceerd. De Europese Commissie wil met deze studie de invloed van beide instrumenten evalueren en mogelijke opties om de instrumenten te verbeteren verkennen.
REGISTER NOW: Neth-ER annual conference “Investing in Knowledge & Changing Global Perspectives”
Parlement zet kennis op eerste plaats in Europese begroting 2025
Mînzatu tegenover het Parlement: welke beloftes maakte zij tijdens haar hoorzitting?
Nieuw platform voor Europese Studentenkaart!