Onderwijs moet centraal komen te staan in ontwikkelingshulp, aldus het Europees Parlement. Volgens een door het Parlement aangenomen resolutie kan onderwijs bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals. Zo wordt aan de EU en lidstaten gevraagd een groter deel van het ontwikkelingsbudget toe te wijzen aan onderwijs.

EP: onderwijs moet centraal staan in ontwikkelingshulp

Sustainable Development Goals

Het Europees Parlement wil dat onderwijs meer prioriteit krijgt in ontwikkelingshulp. Dat blijkt uit een niet-bindende resolutie die zij heeft aangenomen. Onderwijs is een mensenrecht en het speelt een belangrijke rol in het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs). Bovendien draagt meer aandacht voor onderwijs in ontwikkelingshulp niet alleen bij aan het behalen van SDG vier (kwalitatief onderwijs), maar ook aan andere SDGs, zoals gendergelijkheid (SDG vijf) en het verminderen van ongelijkheden (SDG tien), aldus het Parlement.

Minimaal 10% naar onderwijs

Het Parlement roept de EU en lidstaten op om tien procent van hun budget voor ontwikkelingshulp te besteden aan onderwijs voor 2024. Voor 2030 zou dit percentage moeten stijgen naar vijftien procent. Bovendien vraagt het Parlement de Europese Commissie om haar ‘Mededeling inzake de rol van onderwijs en scholing in de armoedebestrijding in ontwikkelingslanden’ te actualisering, aangezien deze uit 2002 stamt.

Ook roept het Parlement de Commissie op om haar onderwijs-gerelateerde ontwikkelingsuitgaven te specificeren in het volgende meerjarig financieel kader, in plaats van deze te groeperen onder het algemene ‘menselijke ontwikkeling en maatschappelijke inclusie’. 

Context

Het Europees Parlement heeft op eigen initiatief besloten deze resolutie te formuleren. De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn onderdeel van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, welke is vastgesteld door de VN in 2015. Eerder bleek uit een rapport van de VN dat in het huidige tempo het SDG voor onderwijs pas in 2084 bereikt zal worden. Ook kunnen de SDGs een bron van inspiratie vormen voor het missie-gedreven onderzoek binnen Horizon Europe.