07 juli 2022
ESN & Europarlementariërs willen Erasmus+ vergroenen met goedkopere treintickets
Nienke van Liempt
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
07 juli 2022
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Erasmus+ stimuleert studenten nog niet genoeg om met de trein of andere duurzame alternatieven naar hun Erasmus+ bestemming te reizen. 70% van de Erasmus+ studenten vliegt nog altijd vanwege de kosten en de complexiteit. Erasmus Student Network, Erasmus by Train en een aantal Europarlementariërs doen een oproep tot actie en stellen een pilotactie voor om nieuwe stimuleringsmaatregelen te testen.
Erasmus+ studenten moeten gebruik kunnen maken van treintickets waardoor ze duurzaam van en naar hun bestemming kunnen reizen. De huidige stimuleringsmaatregelen van Erasmus+ 2021-2027 werken onvoldoende, terwijl het programma pretendeert groen te willen zijn. Dat stellen Erasmus Student Network (ESN), Erasmus by Train en een drietal Europarlementariërs. Uit eigen onderzoek van ESN blijkt dat 70 procent nog altijd vliegt vanwege de hoge kosten en complexiteit van de alternatieve vervoerders, zoals de trein.
De organisaties doen dan ook een oproep aan de EU-instellingen om ondersteuning voor groen reizen in Erasmus+ te verhogen. Zij denken hierbij aan een treinticket dat zowel de heen- en terugreis financiert en de mogelijkheid biedt onderweg tussenstops te maken. Het gaat immers ook om de reis en niet alleen de bestemming, stellen de organisaties.
De oproep is niet aan dovemans oren gericht want drie Europarlementariërs van Renew Europe dienen een pilotprojectvoorstel in om de mogelijkheden voor het promoten van groen reizen te verkennen. De parlementariërs vragen in een brief gericht aan Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Mariya Gabriel om de oproep te ondersteunen door ofwel zelf een initiatief te lanceren of het pilotvoorstel van het Parlement te ondersteunen. Zij vinden dat het huidige Europese Jaar van de Jeugd en vorig jaar het Europees Jaar van de Spoorwegen hét momentum biedt.
Om de oproep kracht bij te zetten lanceert ESN gezamenlijk met partners uit het Green Erasmus-project een petitie om ondersteuning voor groen Erasmus+ te verhogen. Zij vragen om de huidige top-up voor studenten te verhogen van 50 naar 250 euro en het aantal dagen dat je mag doen over je reis te verhogen van 4 naar 7 dagen. Ondertekenen kan hier.
ESN voert momenteel samen met andere partners zoals de European Student Union het Green Erasmus project uit die mogelijkheden tot verduurzaming van het programma verkent. Duurzaamheid en vergroening zijn overstijgende prioriteiten van het Erasmus+ programma voor 2021-2027. Nu minstens 30% van de EU-begroting aan klimaatdoelstellingen moet worden uitgegeven leveren deze ambities voor Erasmus+ een knelpunt op. Een andere prioriteit is namelijk om zoveel mogelijk studenten, ook kansarmere studenten, een interculturele buitenlandse ervaring te laten opdoen. De Commissie deed wel meerdere voorstellen om het programma groener te maken, zoals stimuleringsmaatregelen voor groen reizen en meer samenwerkingspartnerschappen omtrent het thema. Toch klinkt er ook kritiek vanuit het Europees Parlement, zij wil dat de Commissie nauwkeurig de CO2-uitstoot bijhoudt en duurzaamheidsindicatoren toevoegt. Een indicatief plan voor het verstrekken van Interrailpassen aan Erasmus+ studenten tijdens het European Year of Rail is vooralsnog niet van de grond gekomen.
Longread: Von der Leyen wil Europese begroting grondig hervormen
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
Neth-ER vacature: hbo- & wo-beleidsstagiairs gezocht