De nieuwe sociale pijler van de EU is getekend door de EU-leiders tijdens de Gothenburg Social Summit. Ook het belang van onderwijs werd opnieuw benadrukt tijdens deze bijeenkomst en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaf aan dat hij meer budget wil voor Erasmus+.

EU-leiders tekenen verklaring sociale pijler

Europese Pijler voor Sociale Rechten getekend

Jüri Ratas, Antonio Tajani en Jean-Claude Juncker hebben namens de Raad van de EU, het Europees Parlement en de Europese Commissie de verklaring voor een nieuwe Europese pijler van Sociale Rechten ondertekend. Dit gebeurde op de eerste Social Summit in Göteborg. Naast onderwijs zijn andere prioriteiten van de sociale pijler: gendergelijkheid, eerlijke en veilige werkomstandigheden (lonen, bescherming van werknemersrechten), sociale bescherming en inclusie.

Onderwijs belangrijk onderdeel van sociale pijler

Recht op onderwijs, training en een leven lang leren leiden tot betere vaardigheden die nuttig zijn voor een goede en volledige participatie in de arbeidsmarkt. Dit is een van de redenen waarom onderwijs een belangrijk punt is in de nieuwe sociale pijler. De sociale pijler beschrijft 20 principes en rechten die beogen te verzekeren dat het Europese sociale model past bij de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Context

De sociale pijler werd voor het eerst genoemd in Junckers State of the Union speech van 2015 en de Commissie presenteerde in april 2017 haar voorstel voor de pijler. Tijdens de Social Summit, een informele vergadering van de Europese Raad, werd er gediscussieerd over de huidige en toekomstige uitdagingen voor de Europese arbeidsmarkt en welvaartsmodellen. Juncker vindt dat Erasmus+ meer budget moet krijgen, en bezuinigingen hierop kunnen volgens hem niet worden geaccepteerd. Daarnaast werd er tijdens een werklunch na de conferentie gesproken over de toekomst van onderwijs en cultuur, waarbij het idee van de Commissie voor een Europese onderwijsruimte ook werd aangehaald.