Europese Universiteiten kunnen intensievere samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen mogelijk maken door administratieve en juridische belemmeringen weg te nemen. Dat stelt het Joint Research Centre van de Europese Commissie naar aanleiding van een enquête, waarin bestaande transnationale partnerschappen tussen hogeronderwijsinstellingen in kaart worden gebracht. Ook benadrukken respondenten de toegevoegde waarde van transnationale samenwerking voor het internationaliseren van hun instelling.

Europese Universiteiten kunnen samenwerkingen hoger onderwijsinstellingen verdiepen

Administratieve en juridische obstakels voor transnationale partnerschappen

Het Europese Universiteiten-initiatief kan bijdragen aan nauwe en duurzame samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen door administratieve en juridische obstakels weg te nemen. Dat stelt het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie in ‘Mapping of European Transnational Collaborative Partnerships in Higher Education. Hierin worden bestaande transnationale partnerschappen tussen hoger onderwijsinstellingen in kaart gebracht. Het gebrek aan duurzame financiering, de complexiteit van financieringsmogelijkheden en de noodzaak om ieder jaar op verschillende calls te reageren vormen de grootste belemmeringen. Ook verschillenen in accreditatie bemoeilijken samenwerking volgens de respondenten. Zij gaven aan dat een combinatie van financiering op nationaal en EU-niveau belemmeringen kan wegnemen. Daarnaast kunnen meer en duurzamere financiering, een Europees kader voor erkenning van studieresultaten en een makkelijkere accreditatieprocedure hier ook bij aan bijdragen. Het JRC stelt dat een groot deel van deze aanbevelingen kan worden verwerkt in het Europese Universiteiten-initiatief.

Toegevoegde waarde van transnationale samenwerking

De toegevoegde waarde van transnationale samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen is volgens 90% van de respondenten het verbeteren van de internationalisering van hun instelling. Ook vindt de meerderheid dat transnationale samenwerkingen de kwaliteit van het onderwijs en mobiliteit van studenten en staf doen toenemen. Gezamenlijke onderwerpen en gedeelde belangen zijn belangrijke factoren voor transnationale samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen. Veel huidige samenwerkingen vinden daarom vooral plaats op faculteitsniveau, terwijl in 41% van de gevallen het partnerschap de hele instelling behelst. Ook vinden samenwerkingen maar in 38% van de gevallen plaats op gebied van zowel onderwijs als onderzoek en innovatie.

Context

Voor dit rapport werd een survey gehouden om bestaande transnationale samenwerkingen tussen hoger onderwijsinstellingen in kaart te brengen. Deze studie is bedoeld om input te geven aan de Commissie voor de ontwikkeling van het Europese Universiteiten-initiatief. Europese Universiteiten moeten mobiliteit en excellentie in het hoger onderwijs stimuleren en de link tussen onderwijs, onderzoek en innovatie versterken. Eind 2017 stelde de Europese Commissie voor om een Europese Onderwijsruimte op te richten, die ervoor zou moeten zorgen dat er meer coördinatie is tussen de lidstaten op het terrein van onderwijs in 2025. Het initiatief voor Europese Universiteiten is een belangrijk onderdeel hiervan.