Mobiliteit en diversiteit moeten topprioriteiten worden in het onderwijsbeleid. Dit staat in een nieuwe Trends Shaping Education Spotlight van OESO. Leraren moeten bijvoorbeeld training krijgen om te kunnen omgaan met studenten met verschillende (onderwijs)achtergronden en onderwijssystemen moeten flexibel kunnen inspelen op migratietrends.

Hoe kan het onderwijs omgaan met toenemende mobiliteit?

Omgaan met mobiliteit en diversiteit

Inspelen op mobiliteit en diversiteit binnen onderwijssystemen moet topprioriteit worden van de OESO-landen, aldus OESO in het paper Trends Shaping Education Spotlight. Om dit te bereiken, moeten leraren kunnen omgaan met de kennis en vaardigheden van nieuwe studenten met verschillende achtergronden. Ook moeten ze meer kennis ontwikkelen van vreemde talen en verschillende lesmethoden. Bovendien moeten tools worden ontwikkeld die leraren voorbereiden op meer diversiteit op school. Nederland geeft het goede voorbeeld: leraren worden verplicht een opleiding te volgen op het gebied van diversiteit in het lesgeven. In landen als Frankrijk en Duitsland daarentegen is training niet verplicht of standaard.

Flexibele onderwijssystemen

Ook buiten het klaslokaal kan een omgeving gecreëerd worden waarin diversiteit wordt gerespecteerd, bijvoorbeeld door te zorgen voor gelijke kansen voor deelname aan buitenschoolse activiteiten en door meer diversiteit aan te brengen binnen de staf. Ten slotte moeten onderwijssystemen flexibel worden ingericht en kunnen inspelen op de gevolgen van migratie. Zo moet het onderwijs bijvoorbeeld kunnen inspelen op studenten die later beginnen dan de start van het academische jaar, studenten die in verschillende landen hebben gewoond en dus verschillende soorten onderwijs hebben gevolgd en studenten die hun land hebben verlaten vanwege schadelijke omstandigheden, zoals oorlog of natuurrampen.

Context

In dit paper wordt besproken hoe onderwijssystemen kunnen omgaan met uitdagingen die ontstaan als gevolg van toenemende mobiliteit en diversiteit. Het paper bouwt onder andere voort op data uit het Programme for International Student Assessment (PISA), waaruit is gebleken dat over het algemeen studenten met een migratieachtergrond minder goed presteren op het gebied van lezen, wiskunde en wetenschappelijk onderwijs. Ook heeft OESO al eerder beargumenteerd dat wanneer studenten de taal waarin ze les krijgen bekwaam zijn, dit hun academische prestaties en sociale integratie verbetert.