De Bulgaarse Iliana Ivanova wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Eurocommissaris Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd. Ze volgt haar land- en partijgenoot Mariya Gabriel op die onlangs Brussel voor Sofia verruilde. De Raad en het Parlement moeten formeel haar kandidatuur nog bekrachtigen.


Iliana Ivanova kandidaat commissaris Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd

© foto: Darik Radio AD

Nieuwe vrouwelijke kandidaat

Ursula von der Leyen draagt de Bulgaarse Iliana Ivanova aan als de nieuwe Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd. De opvolgster van Mariya Gabriel heeft volgens voorzitter van de Commissie haar Europese sporen verdiend via haar ervaringen als lid van de Europees rekenkamer (2013-heden) en als Europarlementariër (2009-2012). In die laatste rol was ze tevens vice-voorzitter in de budgetcommissie van het Parlement. Het is nu aan de Raad en het Parlement om Ivanova als Eurocommissaris te benoemen, wat slechts een formaliteit lijkt. Haar kandidatuur gaat ten koste van Daniel Lorer, de andere Bulgaarse gegadigde.

Context

In mei vertrok de Bulgaarse Mariya Gabriel als vorig commissaris  voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd. Zij kreeg de kans om in haar geboorteland een regering te vormen en bekleedt daar ondertussen de rol van minister voor Buitenlandse Zaken. Als het Parlement en de Raad akkoord gaan met de benoeming van Ivanova, blijft de man-vrouw balans gelijk in het college van commissarissen. Dat was een van de speerpunten in Von der Leyens aanstellingsbeleid.