Karen Maex, de rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam, is verkozen tot de nieuwe voorzitter van LERU. Daarmee neemt ze het stokje van Jean Chambaz over voor een driejarige periode.


Karen Maex wordt nieuwe voorzitter LERU

Nieuwe voorzitter

Karen Maex wordt de nieuwe voorzitter van de League of European Research Universities (LERU). De rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam heeft een lange carrière in nanowetenschappen achter de rug en is sinds 2018 verbonden aan de directie van LERU. Ze wil zich de komende drie jaar inzetten om oplossingen te vinden voor complexe problemen rondom klimaatverandering, duurzaamheid en armoedebestrijding. Als voorzitter volgt ze Jean Chambaz op. Het vertrek van Chambaz betekent ook dat er een plek vrijkomt binnen de LERU-directie. Bernhard Eitel, rector van de Heidelberg Universiteit, zal deze plek vullen.

Context

LERU is een netwerk van 23 Europese onderzoeksuniversiteiten. Namens Nederland zijn de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden vertegenwoordigd in het netwerk. De voorzitter vóór Chambaz was Bert van der Zwaan, voormalig rector magnificus van de Universiteit Utrecht.