De Nederlandse overheid kan met een ander inkoopbeleid innovatie veel beter stimuleren. Dat stelt PwC in een rapport voor de Europese Commissie. Wel doet Nederland het relatief goed en staat de Nederlandse publieke sector derde op de lijst van innovatief aanbesteden. Gemiddeld zitten de Europese landen op slechts een kwart van hun potentie.


Nederlands aanbestedingsbeleid stimuleert innovatie niet genoeg

Nederland derde op de lijst van innovatief aanbesteden

Nederland doet het in Europa relatief goed qua innovatiegerichte aankopen in de publieke sector. Dit blijkt uit het rapport ’Strategic Use of Public Procurement for Innovation in the Digital Economy van PwC namens de Europese Commissie. Nederland is derde op de lijst en wordt met een score van 45,9% beschouwd als good performer. Deze score geeft aan hoe goed een land haar publieke inkopen gebruikt om innovatie te stimuleren. Uit het landenverslag van Nederland blijkt dat ons succes vooral te danken is aan de structurele capaciteitsopbouw en ondersteunende maatregelen die in het nationaal actieplan voor innovatief aanbesteden zijn opgenomen.

Toch zijn verbeterslagen vereist

Ondanks de relatief hoge score kan het Nederlandse aanbestedingsbeleid nog tweemaal zoveel effect bereiken. Om een score van 100% te halen moeten de toegewezen tijdlijn en hulpmiddelen voor innovatie duidelijker worden gecommuniceerd en moet innovatiegericht aanbesteden in meer sectoren worden uitgerold, waaronder de gezondheidszorg en het onderwijs. Ook moet impact structureel worden gemonitord in het hele land. Ten slotte zouden de huidige standaard IPR-regelingen voor overheidscontracten innovatie belemmeren.

Europees gemiddelde erg laag

De scores uit het rapport geven aan dat er een flinke inhaalslag moet worden gemaakt bij de meeste Europese landen. Gemiddeld zitten de Europese landen namelijk op slechts 27,4% van hun potentie. Een derde van de Europese landen scoort zelf onder de 20%. Finland kent de hoogste score (67,6%) en wordt als enige als strong performer gerekend. Oostenrijk is tweede op de lijst met een score van 52,3% en België heeft de vierde positie met een score van 44,4%. Net als Nederland scoren veel landen slecht op het toepassen van innovatiegericht aanbesteden in alle sectoren.

Context

Met innovatiegericht aanbesteden worden de inkopen van de publieke sector bedoeld die innovatie stimuleren. Deze studie beoordeelt nationale beleidskaders van Europese landen – de 28 lidstaten, Noorwegen en Zwitserland – op het gebied van innovatieve aanbestedingen. De indicatoren zijn in samenwerking met de Europese Commissie en experts op het gebied van innovatie aanbestedingen ontwikkeld.