Negen Nederlandse universiteiten staan in de top 200 van de QS World University ranking 2021. De TU Delft en de Universiteit van Amsterdam staan net als vorig jaar in de top 100. De hoeveelheid Europese universiteiten op de ranglijst is afgenomen, terwijl het aantal universiteiten op de ranglijst uit Azië is toegenomen.

Negen Nederlandse universiteiten in de top 200 QS-Ranking

Twee Nederlandse universiteiten in top 100

In de top 100 van de QS World University ranking van 2021 staan net als vorig jaar twee Nederlandse universiteiten: de Technische Universiteit Delft op plek 57 en de Universiteit van Amsterdam op plek 61. De TU Delft is een aantal plekken gedaald, terwijl de UvA een aantal plekken is gestegen. Vorig jaar stonden er negen Nederlandse universiteiten in de top 200 en dit jaar is dit nog steeds het geval. Over het algemeen is het aandeel Europese universiteiten op de lijst gedaald, want meer dan de helft van de Europese universiteiten staat lager geplaatst. Daarentegen doen universiteiten in Azië het steeds beter met 26 universiteiten op de ranglijst. Drie universiteiten uit China hebben de hoogste positie ooit voor het land behaald. Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University en Harvard University staan nog altijd bovenaan de QS ranking.

Context

De QS World University ranking is één van de bekendste rankings van universiteiten wereldwijd. Voor het bepalen van de ranglijst worden zes indicatoren meegenomen: wetenschappelijke reputatie, reputatie bij werkgevers en alumni, personeel/studenten ratio, het aantal citaten per wetenschappelijk medewerker en het aantal internationale studenten en medewerkers.