27 oktober 2022

Nieuw burgerinitiatief: ‘Het onderwijs voor mensen met een leerstoornis moet toegankelijker’

Nienke van Liempt

Nienke van Liempt

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Het moet voor mensen met leerstoornissen zoals dyscalculie en dyslexie makkelijker worden om toegang te verkrijgen tot het onderwijs. Dat vinden de initiatiefnemers van het Europees burgerinitiatief “Aandacht op EU-niveau voor specifieke leerstoornissen”. Zij roepen de Commissie op om met Europese richtsnoeren voor leerstoornissen te komen. Het burgerinitiatief is vanaf nu geopend, zodat de inzameling van handtekeningen kan beginnen.


Nieuw burgerinitiatief: ‘Het onderwijs voor mensen met een leerstoornis moet toegankelijker’

Een collectieve aanpak

De toegang tot het onderwijs moet toegankelijker worden voor mensen met een specifieke leerstoornis. Dat vinden de initiatiefnemers van het burgerinitiatief “Aandacht op EU-niveau voor specifieke leerstoornissen”. Zij zijn bezorgd over de vele verschillende definities in lidstaten over wat een specifieke leerstoornis is. Ook de verschillen tussen de lidstaten in het detecteren van specifieke leerstoornissen en de ondersteuning van mensen met een leerstoornis zijn volgens de initiatiefnemers zorgwekkend. Daarom roepen zij de Commissie op om met een voorstel te komen voor collectieve richtsnoeren over de opsporing en behandeling van specifieke leerstoornissen. Daarnaast verzoeken zij de Commissie om te investeren in het onderzoek naar specifieke leerstoornissen. De Commissie stelde al eerder vast dat het burgerinitiatief voldoet aan de benodigde eisen.

 

Mocht u zelf het burgerinitiatief willen steunen, kan dat hier.

Context

Het is sinds 2012 mogelijk voor burgers om de Europese agenda mede te bepalen door middel van het burgerinitiatief. Als een voorstel aan de vastgestelde eisen voldoet, kunnen de initiatiefnemers beginnen met het verzamelen van handtekeningen. De initiatiefnemers hebben zes maanden de tijd om in totaal 1 miljoen handtekeningen te verzamelen, die tenminste uit 7 lidstaten komen. Als dit quotum wordt gehaald, is de Commissie verplicht om hierop te reageren en eventueel te acteren.

 

Mede geschreven door Bram Veerman.