Nederland heeft veel maatregelen geïmplementeerd voor het verbeteren van onderwijs en lesgeven in het hoger onderwijs. Dat blijkt uit een rapport van de European University Association (EUA) over nationale initiatieven over lesgeven in het hoger onderwijs. Slechts vier van de 28 onderzochte landen, waaronder dus Nederland, hebben een nationale strategie hiervoor. Ook is Nederland één van de weinige landen waar deelname aan cursussen over lesgeven mee kan tellen voor de loopbaanontwikkeling.

NL implementeert veel maatregelen voor verbeteren van lesgeven

Maatregelen voor lesgeven

Nederland heeft, in vergelijking met andere EU-lidstaten, al veel maatregelen geïmplementeerd om de kwaliteit van lesgeven in het hoger onderwijs te verbeteren. Dat staat in het rapport National Initiatives in Learning and Teaching in Europe van de European University Association (EUA). Van de 28 onderzochte landen hebben alleen Nederland, Oostenrijk, Ierland en Noorwegen een nationale strategie voor het verbeteren van lesgeven in het hoger onderwijs. Maatregelen voor het verbeteren van lesgeven zijn ook in slechts zeven landen, waaronder Nederland, op nationaal niveau vastgesteld.

Lesgeven en loopbaanontwikkeling

Nederland behoort tot één van de acht landen waar het volgen van trainingen over lesgeven wordt meegenomen in de loopbaanontwikkeling. Hier wordt volgens de EUA de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO), een door de VSNU geïntroduceerd certificaat voor didactische competenties, vereist voor de meeste functies als professor. In andere landen hangt loopbaanontwikkeling vrijwel alleen af van onderzoek en publicaties.

Het rapport noemt ook obstakels voor de ontwikkeling van de kwaliteit van lesgeven in het hoger onderwijs. Het grootste gedeelte van de geïnterviewde experts gaf aan dat onderzoek en publicaties een grotere rol spelen en meer waardering krijgen dan lesgeven. Dit wordt versterkt doordat nationale en internationale rankings van universiteiten ook voornamelijk gebaseerd zijn op publicaties, aldus de EUA. Ook is er vaak te weinig budget beschikbaar vanuit de lidstaten om initiatieven voor het verbeteren van lesgeven op touw te zetten.

Context

In de laatste jaren is er meer aandacht voor het verbeteren van onderwijsmethoden, door onderwijsinstellingen, overheden, de EU en het Bolognaproces, aldus de EUA. Ook in het Parijs Communiqué kwam dit naar voren. Het doel van deze publicatie is om eerst beter te begrijpen welke nationale initiatieven er zijn op het gebied van het verbeteren van onderwijsmethoden en deze te vergelijken, om zo te zien wat de potentie zou zijn van Europese samenwerkingsinitiatieven.