18 september 2020
OESO neemt de maat op van digitalisering in het onderwijs
Mariëlle van Heumen
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
18 september 2020
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De OESO-landen zien het belang in van verdere digitalisering in het onderwijs. De meesten passen strategieën toe om digitalisering in het onderwijs te ondersteunen, of hebben deze verwerkt in een bredere strategie voor digitale innovatie, rapporteert OESO. De visie en implementatie ervan varieert echter nog sterk. Zo ligt in Nederland een van de prioriteiten bij het breder toegankelijk maken van leermiddelen door middel van Open Access.
De meeste OESO-landen hadden voor de uitbraak van de coronacrisis al een specifieke strategie voor digitalisering in het onderwijs of hadden deze geïntegreerd in een bredere strategie voor digitale innovatie. Zo meldt de OESO in haar rapport Digital Strategies in education across OECD countries. Hoewel de inhoud en implementatie van deze strategieën sterk verschilt per land, wordt hiermee volgens de OESO wel het belang van digitalisering in de sector bevestigd. De coronacrisis heeft echter een aantal duidelijke tekortkomingen aan het licht gebracht, en zal dan ook hoogstwaarschijnlijk leiden tot aangepaste of nieuwe strategieën. In de digitale transitie staat de onderwijssector volgens het rapport voor twee uitdagingen: naast het toepassen van digitale innovatie om onderwijs te bevorderen, moet ze studenten en docenten ondersteunen in het aanleren van digitale vaardigheden en hen voorbereiden op een gedigitaliseerde maatschappij.
Het rapport vestigt de aandacht op een aantal nationale initiatieven, waaronder de Nederlandse Digitaliseringsagenda. Als een van de weinige landen zet Nederland binnen haar ICT-strategie sterk in op de samenwerking tussen publieke en private instellingen. Ook stelt ze het breder toegankelijk maken van leermiddelen door middel van Open Access als een prioriteit. Hoewel er al veel open leermateriaal beschikbaar is, wordt dit vaak nog niet optimaal benut.
Het document van het OESO-directoraat voor onderwijs identificeert de belangen van de OESO-landen in digitale innovatie in het onderwijs, door hun beleidsdocumenten over digitaal onderwijs te analyseren. Onderzoek voor het rapport is gedaan vóór de uitbraak van de coronacrisis en analyseert onder andere strategieën voor ICT-infrastructuren, data management en AI. De crisis heeft het belang van digitalisering nogmaals onderstreept.
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
Skills-commissaris Mînzatu moet paraat staan voor het hele onderwijs