Het onderwijs dient als brug tussen wetenschappelijk en maatschappelijk begrip over klimaatverandering. Een publicatie van het eTwinning-platform signaleert een kenniskloof die de groene transitie nog in de weg staat. Een aantal Europese samenwerkingsprojecten dienen als goed voorbeeld om dit met onderwijs aan te pakken. 


Onderwijs kan de kenniskloof over klimaatverandering dichten

Groene transitie in het onderwijs, hoe dan?

Het onderwijs speelt een sleutelrol om de kenniskloof tussen wetenschappelijk en maatschappelijk begrip van klimaatverandering te dichten. Deze boodschap staat centraal in de publicatie ‘Classrooms in action’ van het eTwinning-platform. Onwetendheid en vertekende informatie over klimaatproblematiek staan een effectieve groene transitie nog in de weg. Hier kan onderwijs verandering in brengen, merken de auteurs op. De publicatie zet EU-acties voor de groene transitie in het onderwijs op een rijtje, en geeft ‘goede voorbeelden’ uit het Europees onderwijsveld. Uit de verschillende projecten blijkt dat zodra studenten betrokken worden bij het onderzoeken en bedenken van oplossingen zij er niet alleen over leren, maar ook zelf ambassadeurs worden van de verandering.

Context

Het platform eTwinning dient als online gemeenschap voor het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. Docenten kunnen via dit platform collega’s in het buitenland zoeken die online willen samenwerken. Het eTwinning-platform is onderdeel van Erasmus+ en wordt namens de Commissie beheerd door het European Schoolnet, een internationaal partnerschap van 34 Europese Ministeries van Onderwijs dat leermethoden helpt ontwikkelen. In het kader van de Europese Onderwijsruimte heeft de Commissie ook een Europese Onderwijscoalitie voor klimaat opgezet, waarin ook het hoger onderwijs wordt meegenomen.