25 juli 2022
Parlement wil snelle associatie Oekraïne tot Erasmus+ & permanent strategische autonomiefonds
Just van den Hoek
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
25 juli 2022
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Het Europees Parlement roept op om Oekraïne zo snel mogelijk te associëren tot Erasmus+. Dat blijkt uit een statement waarin het Parlement haar wensenlijstje presenteert voor het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2023. Verder opvallend is de oproep van het Parlement tot een grondige herziening van het huidige EU-meerjarenbudget om plaats te maken voor een permanent strategische autonomiefonds.
In 2023 moet Oekraïne worden geassocieerd tot Erasmus+, vindt het Europees Parlement. Dat stelt zij in een statement waarin zij het wensenlijstje voor het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2023 kenbaar maakt. Ook wil het Parlement dat de Commissie lidstaten ondersteunt bij het opvangen van vluchtelingen, inclusief het promoten van samenwerking op het gebied van onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen.
Opvallend in het wensenlijstje is verder de oproep om een nieuw Strategic Autonomy Fund for Europe op te richten, dat gebruikt kan worden om de nodige investeringen te doen in gebieden als energie, cyberveiligheid, industrieel concurrentievermogen, voedselveiligheid en diversificatie van de import van essentiële grondstoffen. Voor 2023 stelt zij een grondige herziening voor van het Meerjarig Financieel Kader, om zo de EU genoeg middelen en flexibiliteit te geven om adequaat te reageren op de crisis in Oekraïne en onverwachte ontwikkelingen in de wereld. Aanvullend op het fonds moet er een raamwerk komen om huidige bestaande financiële instrumenten in dienst van strategische autonomie beter te coördineren. Het kennisveld heeft de afgelopen jaren verschillende malen hun ongenoegen geuit aan de Commissie over het schuiven van budgetten om ad-hoc geopolitieke prioriteiten te financieren, zoals met de Chips Act.
Het Parlement geeft nog een flink aantal prioriteiten aan die volgens haar een prominente plek verdienen in het werkprogramma voor 2023. Zo wil zij dat de Commissie het mkb gaat helpen te investeren in nieuwe technologieën, de digitale transitie en innovatie. Ook roept zij de Commissie op hard te blijven werken aan de implementatie van een Europese Gezondheidsunie, met een focus op het voorbereiden op nieuwe gezondheidscrises.
De Commissie stelt elk jaar in oktober haar prioriteiten vast in een wetgevings- en werkprogramma. Het programma is een concreet plan met de acties die de Commissie het jaar daarop wil realiseren. Veel van de ideeën voor het werkprogramma van de Commissie komen echter vaak al naar voren tijdens de State of the Union-speech die Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen in september voordraagt. Met het statement neemt het Parlement vast een voorschot op wat zij graag zou terug zien in die speech en het werkprogramma. Opvallende nieuwe initiatieven van de laatste jaren, zoals het Europese Bauhaus, de Chips Act en Europees uitwisselingsprogramma ALMA kwamen eerder als een verrassing uit de bus tijdens deze jaarlijkse speech.