03 oktober 2023

Stijging en stabiliteit voor de Nederlandse universiteiten in THE World University Rankings 2024

Bram Ruber

Bram Ruber

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De Nederlandse hoger onderwijsinstellingen presteren wederom stabiel in de Times Higher Education (THE) World University Rankings. Er staan zes Nederlandse universiteiten in de top 100, één minder dan vorig jaar. Dat komt door de afwezigheid van Universiteit Utrecht, die er bewust voor kiest om niet meer aan de THE ranking deel te nemen. Verder stijgen de TU Delft, Maastricht University, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente aanzienlijk, waarbij de TU Delft de hoogste positie weet te behalen. Hoewel de Anglo-Amerikaanse universiteiten nog steeds de top tien domineren, rukken universiteiten uit Azië verder op in de rankings.


Stijging en stabiliteit voor de Nederlandse universiteiten in THE World University Rankings 2024

Stabiele resultaten met opvallende afwezige

Net als voorgaande jaren presteren de Nederlandse universiteiten stabiel in de Times Higher Education (THE) World University Rankings. In tegenstelling tot 2023 en 2022, toen de Universiteit van Wageningen de hoogste Nederlandse positie in de lijst behaalde, spant de TU Delft nu de kroon met plek 48 Wat een stijging van 22 plekken betekent. Maastricht University (+7), de TU Eindhoven (+32) en de Universiteit Twente (+67) stijgen ook aanzienlijk op de lijst. De Universiteit Leiden behoudt haar 77e positie . Ook Tilburg University stijgt in de rankings, maar valt nog buiten de top 200, waardoor ze geen specifieke ranking ontvangt. De andere Nederlandse universiteiten dalen licht op de lijst. In de rankings mist er opvallend gezien een Nederlandse universiteit: de Universiteit Utrecht. In een verklaring legt de UU uit dat ze de bewuste keuze heeft gemaakt om geen gegevens aan te leveren. Volgens de universiteit leggen de rankings te veel nadruk op scoren en competitie, terwijl zij juist wil inzetten op samenwerking en open science. Daarnaast betwist ze de methoden en gegevens van de ranking-makers, en acht de universiteit het onmogelijk om de kwaliteit van een gehele universiteit, met verschillende opleidingen en vakgebieden, in één getal samen te vatten.

Anglo-Amerikaanse dominantie neemt verder af

De top 10 wordt nog steeds gedomineerd door Amerikaanse en Britse universiteiten, maar een analyse toont echter aan dat de algehele positie van het VK en de VS de laatste jaren achteruitgaat. Zo staan er voor het eerst twee Chinese universiteiten in de top 15 en passeert ook de Universiteit van Tokyo nu verschillende Britse universiteiten. Volgens THE nemen de relatieve prestaties van het VK en de VS af omdat een kleiner deel van de institutionele budgetten gereserveerd wordt voor onderzoek. De universiteit van Oxford heeft voor het achtste jaar op rij de koppositie van THE's ranking. De Universiteit van München behoudt plek 30 en is daarmee de best-scorende universiteit uit de EU.

Context

Times Higher Education vergeleek dit jaar 1.904 instellingen uit 108 landen en regio’s. Dit jaar zijn de rankings gebaseerd op een nieuwe methodologie, waarbij achttien prestatie-indicatoren op vijf gebieden worden gemeten: onderwijs, onderzoeksomgeving, onderzoekskwaliteit, industrie en internationale vooruitzichten. De VS is met 169 instellingen het best vertegenwoordigde land, en tevens het meest vertegenwoordigd in de top 200 (56x). Japan is met 119 instellingen het op één na best vertegenwoordigde land.  Met 91 instellingen is India nu het op drie na meest vertegenwoordigde land, waarmee het China (86) inhaalt, en dichterbij het VK (104) komt.


Mede geschreven door Vincent Klein Ikkink.