Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij.

Week 18: update corona

Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij. Daarnaast vindt u de belangrijkste gevolgen van de coronacrisis voor Erasmus+ en Horizon 2020 op deze overzichtspagina. De update van week 17 vindt u hier


Denk mee over richtlijnen data delen 


De Research Data Alliance (RDA) roept onderzoekers op om mee te denken over richtlijnen voor het delen van data over het coronavirus. Een speciale werkgroep werkt aan een advies voor onderzoekers, onderzoeksinstellingen en overheden dat de uitwisseling van data moet vergemakkelijken. Tot en met 24 mei kan men reageren. De Europese Commissie richtte de RDA in 2013 op in samenwerking met internationale partners om infrastructuren en standaarden voor data-uitwisseling te ontwikkelen. Onder meer het Nederlandse eScience Center en DANS zijn aangesloten. 


Meer informatie: 


Conceptrichtlijnen RDA: RDA COVID-19 Working Group Recommendations and Guidelines 1st release 
Website RDA werkgroep: RDA COVID-19 Working Group 
Website Neth-ER: Research Data Alliance gelanceerd 


De EAEA roept op tot meer steun voor het volwassenonderwijs 


De European Association for the Education of Adults (EAEA) vraagt in een statement meer aandacht voor het volwassenonderwijs tijdens én na de coronacrisis. De toegang tot volwassenonderwijs is door de gevolgen van de COVID-19 crisis sterk verminderd, wat grote zorgen opwekt onder de organisaties. Ze roepen dan ook op tot het opzetten van noodfondsen voor aanbieders van volwassenenonderwijs en vragen de EU om flexibiliteit als het gaat restricties bij het aanbieden van onlinecursussen. De EAEA kijkt ook alvast naar de toekomst en benadrukt dat de EU-strategie voor volwassenonderwijs moeten worden versterkt, gezien degenen die volwassenonderwijs het meest behoeven ook de hardst getroffen zijn in de crisis strategieën. 


Meer informatie: 


Persbericht EAEA: Resilience of individuals, communities and economies: we need more adult learning and education in and after the coronavirus pandemic 


Deadline inschrijving EU Health Award uitgesteld   


De inschrijvingsdeadline voor de 2020 EU Health Award is uitgesteld in verband met de gevolgen van de coronacrisis. De nieuwe datum voor de deadline wordt binnenkort bekend gemaakt. Eerder ingezonden inzendingen mogen in deze periode ook nog worden aangepast. Met de EU Health Award wil de Commissie via jaarlijks wisselende thema’s bijzondere initiatieven van scholen, steden en NGO’s op het vlak van gezondheid extra in de kijker zetten. De thema’s dit jaar zijn het promoten van een gezonde levensstijl bij kinderen en het stimuleren van vaccinaties bij kinderen.  


Meer informatie:  


Publicatie Commissie: Deadline postponed for the 2020 EU Health Award  

Cedefop ziet lifelong guidance als belangrijk middel tegen gevolgen coronacrisis  


Lifelong guidance vormt een belangrijk middel voor studenten en volwassenen om met de gevolgen van de coronacrisis om te gaan, stelt Cedefop in haar onderzoek. Het rapport neemt de invloed van de coronacrisis op het bieden van carrière- en studie-advies en begeleiding in verschillende landen onder de loep. Daarbij doet het een aantal aanbevelingen op het gebied van (digitale) begeleiding. Cedefop ziet een belangrijke rol voor lifelong guidance in het omgaan met de gevolgen van de coronacrisis in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit haar onderzoek naar de gevolgen van de pandemie op carrière- en studieadvies. Zo kan het bijvoorbeeld bijdragen aan de voorbereiding van veranderingen op de arbeidsmarkt, het bieden van mentale ondersteuning en de bevordering van in deze tijden belangrijke eigenschappen zoals aanpassingsvermogen en veerkracht. Daarnaast stellen twintig experts in het Cedefop-rapport dat de coronacrisis veel onzekerheden oplevert op gebied van digitalisering en de toegang en kwaliteit van (online) ondersteuning. Omdat de coronacrisis leidt tot een grote toename van online leren en begeleiding pleit Cedefop voor de verdere ontwikkeling van digitale vaardigheden en bijscholingstrajecten. Ook OESO deed recentelijk een aantal aanbevelingen op het gebied van (digitaal) onderwijs die kunnen helpen bij de aanpak van de pandemie.   


Meer informatie: 

Rapport Cedefop: Note on lifelong guidance and the COVID-19 pandemic: Responses from Cedefop’s CareersNet 
Artikel Neth-ER: Cedefop presenteert toekomstscenario’s beroepsonderwijs Europa 
Artikel Neth-ER: OESO pleit voor kennisuitwisseling in strijd tegen corona in het onderwijs 

Medical Devices Regulation uitgesteld 


Het Europees Parlement en de Raad hebben ingestemd met het voorstel van de Commissie om de Medical Devices Regulation (MDR) tot 26 mei 2021 uit te stellen om zo de strijd tegen corona niet te hinderen. Onder de MDR zullen de eisen aan medische hulpmiddelen aangescherpt worden. Nu er tijdens de coronacrisis juist een verhoogde vraag naar bepaalde vitale medische apparatuur is, moet elk risico op tekorten of vertragingen op de beschikbaarheid ervan die de implementatie van een nieuwe verordening met zich meebrengt dan ook worden vermeden, aldus de Europese instellingen. In de tussentijd zal de huidige wetgeving nog steeds van toepassing zijn en daarmee de gezondheid en veiligheid van patiënten waarborgen. 


Meer informatie: 


Persbericht Commissie: Medical Devices Regulation: Commission welcomes Council support to prioritise the fight against coronavirus 


Commissie werft fondsen voor wereldwijde corona-aanpak 


Op 4 mei start de Commissie een online fondsenwerving voor een wereldwijde corona-aanpak. Met deze actie willen de EU en internationale partners een bedrag van 7,5 miljard euro aan fondsen werven om de processen rondom testen, behandelingen en het ontwikkelen van vaccins te versnellen. Dit bedrag is gebaseerd op de bevindingen van wetenschappers en gezondheidsexperts van het Global Preparedness Monitoring Board (GPMB). Het GPMB geeft adviezen hoe men noodsituaties op het gebied van gezondheid kan coördineren. 


Meer informatie: 


Persbericht Commissie: EU geeft startschot voor fondsenwerving 
Q&A Commissie: The Coronavirus Global Response 
Website fondsenwerving Corona-aanpak: Coronavirus Global Response