De Commissie opent de aanmeldingen voor de New European Bauhaus-prijzen van 2023. Uit alle aanmeldingen selecteren een jury en een publieke stemming vijftien winnaars. Deze editie staat in het teken van het Europese Jaar van Vaardigheden. Daarnaast is dit de eerste keer dat indieners vanuit de Westelijke Balkan mee mogen doen.


Wil jij een New European Bauhaus-prijs winnen in 2023? Meld je nu aan!

Speciale aandacht voor onderwijs in de New European Bauhaus-prijzen van 2023

Aanmelden voor de derde editie van de New European Bauhaus (NEB) prijzen in 2023 is nu mogelijk. De vier categorieën waarin men projecten en concepten kan indienen zijn verbonden aan de kernprincipes van het NEB en betreffen een gevoel van verbondenheid, het contact maken met de natuur, het prioriteren van plaatsen en mensen die dat nodig hebben en het belang van een duurzame kringloop in industriële ecosystemen. Net als vorig jaar zijn er speciale prijzen voor indieners onder de dertig jaar. Ook zijn zowel lopende projecten als uitgewerkte concepten kanshebbers. Omwille van het Europese Jaar van Vaardigheden gaat er in deze editie specifieke aandacht naar projecten en concepten gefocust op het onderwijs. Bovendien is voor het eerst ook iedereen uit de Westelijke Balkan welkom om voorstellen in te dienen. Een jury en een publieke stemming bepalen de uiteindelijke vijftien winnaars. Voor meer informatie en aanmelding is er een speciale website over de NEB-prijzen. Aanmelden is mogelijk tot 31 januari 2023 om 19:00.

Context

Het New European Bauhaus is onderdeel van de Green Deal en een initiatief van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Commissie, aangekondigd in haar State of the Union speech in 2020. Vorig jaar is Nederland bij de New European Bauhaus-prijzen niet in de prijzen gevallen. Wel heeft Nederland dit jaar drie van de vijf NEB-lighthouse projecten gewonnen, gefinancierd door Horizon Europe. Het Europees Parlement verzocht onlangs de lidstaten om het NEB op te nemen in nationaal beleid.

 

Mede geschreven door Hannelore Schouwstra.