Het is onacceptabel dat partnerschappen met een grote nadruk op de sociale- en geesteswetenschappen niet terugkomen in Horizon Europe, vinden de European Alliance for Social Sciences and Humanities en The League of European Research Universities. In een gezamenlijke brief aan de Commissie benadrukken zij de grote rol die SSH speelt bij het oplossen van de prangende maatschappelijke problemen.

‘Géén SSH-intensieve partnerschappen is onacceptabel!’

SSH lijkt genegeerd te worden in de partnerschappen

Sociale- en geesteswetenschappen (SSH) komen niet terug in de lijst van 44 partnerschappen die de Commissie begin mei presenteerde. Dat gebrek is niet te aanvaarden, zeggen de European Alliance for Social Sciences and Humanities (EASSH) en The League of European Research Universities (LERU) in een gezamenlijke brief naar DG Research and Innovation (RTD). De organisaties roepen de Commissie daarom op om in de definitieve lijst partnerschappen in de SSH-intensieve clusters van Horizon Europe op te nemen.

Integratie SSH minimaal in Horizon 2020

De ervaring in Horizon 2020 leert dat zonder specifieke bepalingen de integratie van SSH minimaal zal blijven. Door SSH in een breed scala aan partnerschappen op te nemen en complementariteit tussen partnerschappen en clusters te garanderen leidt dit tot een betere integratie van belangrijke sociale en culturele onderwerpen. Waar de Commissie bestaande partnerschappen wil schrappen, kan een aanpassing van de doelstellingen ervoor zorgen dat ze relevant blijven, aldus EASSH en LERU.

Context

De integratie van SSH in het Europese onderzoeksprogramma wordt al langer als problematisch gezien. Uit de laatste evaluatie van de Europese Commissie bleek dat integratie verbeterd kan worden door een bindende aanpak om zo de impact te vergroten. Daarnaast gaf de Commissie vorig jaar in een rapport al aan dat SSH beter geïntegreerd moet worden. De Commissie is momenteel door middel van het strategisch planningsproces bezig met het bepalen van de partnerschappen in Horizon Europe. Naar aanleiding van evaluaties wil de Commissie het bestaande scala rationaliseren door grondig te kijken naar de relevantie van bestaande partnerschappen.