Zeven onderzoekers aan Nederlandse instellingen mogen de komende tijd de commerciële en maatschappelijke meerwaarde van hun onderzoek verkennen met een prestigieuze Proof of Concept beurs. In totaal sleepten 55 onderzoekers een beurs van de ERC in de wacht.


1 op 8 ERC Proof of Concept-beurzen naar Nederland

Zeven PoC-beurzen voor Nederland

De European Research Council (ERC) heeft 55 Proof of Concept-beurzen uitgereikt aan onderzoekers. Daarvan werden er zeven in de wacht gesleept door onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en UMC’s. Daarmee zitten de Nederlandse instellingen nipt op de hielen van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die ieder acht onderzoekers huisvesten. In totaal dongen in deze ronde 172 onderzoekers mee om de prestigieuze beurs.

Context

De ERC biedt financiële ondersteuning aan baanbrekend onderzoek van hoge kwaliteit. De ERC werkt met een ‘bottom-up’ strategie waarin onderzoekers hun eigen ideeën voor onderzoek kunnen indienen die worden beoordeeld op hun wetenschappelijke excellentie. De Proof of Concept-beurzen worden elk jaar drie maal uitgereikt aan onderzoekers uit Europa en partnerlanden. Met de beurs ter waarde van 150.000 euro kunnen zij de commerciële en maatschappelijke meerwaarde van hun onderzoek verkennen. In 2020 is er voor deze beurzen in totaal 25 miljoen euro beschikbaar. Inschrijving voor de derde ronde kan tot en 17 september.