De Commissie heeft acht EIC Pathfinder beurzen verleent aan Nederlandse projecten. In totaal is er 183 miljoen euro beschikbaar voor 57 projecten. Al deze projecten gaan over een breed aantal onderwerpen zoals gezondheid, milieu, energie en kunstmatige intelligentie.


Acht Nederlandse projecten ontvangen EIC Pathfinder beurzen

Acht beurzen voor Nederland

De Commissie verleent acht beurzen aan Nederlandse projecten uit de Pathfinder Open 2022 call, wat valt onder de European Innovation Council (EIC). De helft van deze projecten worden geleid door Nederlandse kennisinstellingen, te weten het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, de Universiteit Maastricht en de Stichting Nederlandse Wetenschappelijke instituten (NWO-I). De rest van de Nederlandse projecten wordt geleid door bedrijven. De Commissie heeft in totaal 183 miljoen euro uitgetrokken voor 57 projecten in 29 landen. Per project is er maximaal 3 miljoen euro beschikbaar. Nederland is na Spanje en Italië het land met de meeste goedgekeurde voorstellen. De projecten onder deze call gaan over een breed aantal onderwerpen zoals gezondheid, milieu, energie en kunstmatige intelligentie.

Context

Met de Pathfinder regeling wil de EIC radicale en baanbrekende ideeën financieren. Dit is de tweede keer onder Horizon Europe dat er Pathfinder projecten zijn gekozen. Vorig jaar kon Nederland ook al rekenen op zeven beurzen. Naast de beurs kunnen deelnemers ook gebruik maken van op maat gemaakte coaching in het kader van EIC Business Acceleration Services. Hierdoor is de toegang tot de EIC accelerator makkelijker en kunnen de projecten mogelijk meer financiering ontvangen.

 

Mede geschreven door Laura de Boer.