ALL European Academies (ALLEA) wil meer vrijheid voor onderzoekers in het volgende kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (KP9), met name binnen de European Research Council en Societal Challenges. Ook reageert ALLEA op de voorstellen van de Lamy-groep.

ALLEA: meer onderzoeksvrijheid in KP9

Horizon 2020 geeft onderzoekers onvoldoende vrijheid

KP9 moet creativiteit in onderzoek en innovatie beter ondersteunen door meer vrijheid aan de onderzoekers te geven. Dit is met name belangrijk binnen de European Research Council (ERC) en de Marie Skłodowska-Curie-acties. De ERC zou volledig onafhankelijk van de Europese Commissie moeten kunnen opereren. Ook zijn volgens ALLEA de Societal Challenges van Horizon 2020 te nauw geformuleerd, wat ten koste van onderzoekskwaliteit gaat. De Societal Challenges zouden ook meer op fundamenteel onderzoek gefocust moeten zijn. In KP9 zouden de missies minder voorgeschreven moeten worden en meer bottom-up tot stand moeten komen, aldus All European Academies ALLEA. Dit staat in het position paper over KP9.

 

ALLEA reageert op Lamy

ALLEA benadrukt dat de aanbevelingen, zoals de brede definitie van innovatie, uit het LAB-FAB-APP-rapport van de Lamy-groep moeten worden meegenomen bij het opzetten van KP9. Wel is het daarbij nodig dat het invoeren van missies goed doordacht wordt. Het invoeren van missies moet onderzoeks- en innovatie-investeringen bij elkaar brengen op een specifiek onderwerp. Een voorbeeld van een missie is: driekwart van de kankerpatiënten moeten overleven. Volgens ALLEA moeten deze missies niet te nauw worden geformuleerd.

Over ALLEA

ALLEA is de federatie van nationale academies van wetenschappen uit ruim veertig landen, die allemaal zijn aangesloten bij de Raad van Europa. Onder andere de KNAW en de Jonge Akademie zijn lid van ALLEA. Het position paper over KP9 is opgesteld door een werkgroep van ALLEA: de Working Group Framework Programme 9.

Over KP9

Op dit moment wordt Horizon 2020 geëvalueerd. Het paper van ALLEA geeft input op dit proces. In oktober 2017 zal de Europese Commissie een mededeling uitbrengen over de resultaten van de interim evaluatie van Horizon 2020. Deze zal ook belangrijk zijn voor de opzet van KP9, het programma dat Horizon 2020 zal opvolgen en in 2021 van start zal gaan. Begin 2018 zal de Commissie een publieke consultatie openen om input van belanghebbenden te verzamelen over KP9. Het voorstel voor KP9 wordt verwacht in het najaar van 2018.