09 november 2023
Bedrijvenkoepels willen versterking concurrentievermogen via onderzoek, onderwijs en innovatie
Annabel Hoven
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
09 november 2023
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Europa moet flink investeren in haar concurrentievermogen, wil ze haar plek op het wereldtoneel behouden. Dit zeggen zowel BusinessEurope als de European Round Table for Industry, twee grote Europese bedrijvenkoepels, in hun publicaties. Om relevant te blijven, moet Europa haar innovatiegeest weer terugvinden en investeren in vaardigheden. Ook is er aandacht nodig voor meer integratie op de Europese interne markt.
Om innovatief te blijven, moet de EU haar regelgeving beter verenigen met politieke doelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat regelgeving zich snel moet aanpassen om tijdige commercialisering van innovaties te accommoderen. Europese regelgeving en voorschriften moeten innovatie niet in de weg staan. Ook is er meer aandacht nodig voor intellectuele eigendomsrechten en de Europese betrokkenheid bij normalisatieprocessen. Europa moet haar rol en waarde in het maken van globale standaarden bewaken. Tenslotte willen de bedrijvenkoepels dat Europa niet enkel een onderzoeks- & innovatiehotspot blijft, maar ook een hub voor het ontvouwen en verspreiden van nieuwe ideeën. Er kan dus geen sprake zijn van strategische autonomie zonder openheid. De financieringsbehoefte van de Europese economie moet dus niet vergeten worden. Dit vergt meer publieke-private partnerschappen, publieke aanbestedingen en innovatie-georiënteerde overheidsfinanciering.
De ERT en BusinessEurope maken zich zorgen over de enorme uitdagingen rond de vaardighedentekorten- en mismatches in de EU. Zij willen dat de Europese overheden hun onderwijssystemen aanpassen aan de benodigde vaardigheden in Europa. Ze adviseren lidstaten om in onderwijs leergierigheid in natuurwetenschappen, technologie, techniek en wiskunde (STEM) te stimuleren en een ondernemersmentaliteit onder studenten te promoten. Hiernaast roepen ze op dat nationale overheden, Europese instellingen en bedrijven de handen ineen moeten slaan voor om- en bijscholing. De ERT noemt als voorbeeld haar eigen programma ‘Reskilling4Employment’ (R4E). Tenslotte vinden de bedrijvenkoepels dat Europa strategisch immigratiebeleid moet inzetten om zo te compenseren voor de vergrijzende samenleving.
Met de aankomende Europese verkiezingen in het vizier, publiceren de ERT en BusinessEurope een vision paper en verklaring voor 2024-2029. Binnen de ERT werken 58 Europese bedrijven uit de industriële en technologische sector samen. De Nederlandse bedrijven Heineken, Philips, ASML, DSM, en NXP semiconductors maken deel uit van de ERT. De Nederlandse oud-politicus Frank Heemskerk is momenteel voorzitter van de ERT. Hij zal echter binnenkort zijn positie verlaten om als lobbyist aan de slag te gaan voor ASML. BusinessEurope representeert bedrijven van alle groottes uit 36 Europese landen. De Nederlandse ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland zijn hier lid van.
Mede geschreven door Hannah Teule.
Longread: Von der Leyen wil Europese begroting grondig hervormen
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
Neth-ER vacature: hbo- & wo-beleidsstagiairs gezocht