De Europese Commissie heeft vijf wetenschappers aangesteld voor de Scientific Council van de European Research Council (ERC). Daarnaast stelt de Commissie zich garant voor het huidige ERC-programma tot Horizon Europe in 2021 officieel van start gaat.


Commissie benoemt vijf wetenschappers ERC Scientific Council

Leden gekozen voor Scientific Council

De Commissie heeft vijf top wetenschappers benoemd voor het bestuursorgaan van de European Research Council (ERC), de Scientific Council. Dit meldt de Commissie na een oproep voor nieuwe leden afgelopen zomer. De vijf nieuwe leden zijn:

  • Professor Liselotte Højgaard, Head of Department aan de University of Copenhagen;
  • Professor Dirk Inzé, Science Director en Head of the VIB-UGent Center for Plant Systems Biology – Belgium;
  • Professor Rodrigo Martins, New University of Lisbon, President van de Portuguese Academy of Engineering;
  • Professor Nicola Spaldin, ETH Zurich;
  • Professor Alice Valkárová, Charles University Prague, President of the Czech Science Foundation.

Garantie ERC

De Commissie kondigt daarnaast aan dat het huidige ERC-programma verlengd is tot de start van Horizon Europe in 2021. De financiering komt namelijk uit Horizon 2020, dat op 31 december 2020 afloopt. De verlenging betreft de operationele kosten. Nieuwe calls gefinancierd uit Horizon Europe worden pas in 2021 verwacht.

Context

De European Research Council kent beurzen toe aan hoogstaande projecten van onderzoekers werkzaam in Europa. Onderzoekers kunnen hun ideeën bij de ERC indienen en worden beoordeeld op wetenschappelijke excellentie. De Scientific Council fungeert als bestuursorgaan van de ERC en bestaat uit 22 vooraanstaande wetenschappers, waaronder de Nederlandse vicevoorzitter Eveline Crone en Ben Feringa.