Tot en met 2025 hanteert de Commissie een strakke planning voor Europe’s Beating Cancer Plan. Dat blijkt uit een roadmap voor de implementatie van het Europees kankerbestrijdingsplan. Voor de vier verschillende actiegebieden zijn concrete doelstellingen opgesteld. Dit helpt kennisinstellingen te bepalen hoe zij kunnen bijdragen.


Commissie maakt Beating Cancer plan concreet

Even opfrissen

Op 3 februari 2021 heeft de Commissie het Europe’s Beating Cancer Plan gepubliceerd waarin onderzoek en digitalisering belangrijke componenten zijn. Het plan speelt in op de behoefte aan een overheidsbrede aanpak die de patiënt centraal stelt, nieuwe technologieën en inzichten maximaal benut, en samenwerking op Europees niveau versterkt. Daarnaast wil de Commissie in heel Europa dezelfde toegang tot kennis over kanker, preventie en diagnosticeren zeker stellen. Ook moeten de ongelijkheden tussen de verschillende lidstaten betreft de zorg voor kankerpatiënten worden weggewerkt om betere gezondheidsresultaten voor patiënten te behalen. De begeleidende Horizon Europe missie over kanker stelt als doel dat in 2030 het leven van meer dan 3 miljoen mensen is verbeterd.

Plannen omzetten in actie

Bijna een jaar na lancering komt de Commissie nu met een concreet uitvoeringsplan voor ‘Europe’s Beating Cancer Plan’ voor de uitwerking van de doelstellingen tot 2025. De Commissie hanteert daarbij een strakke planning voor ieder van de actiegebieden preventie, vroegtijdige opsporing, diagnose en behandeling, en kwaliteit van leven. Daarvan zijn sommige direct relevant voor kennisinstellingen, zoals initiatieven rond ‘Cancer Diagnostic and Treatment for All, 'EU Cancer Treatment Capacity and Capability Digital Mapping’ en ‘European Initiative to Understand Cancer,’ gericht op onder meer fundamenteel onderzoek. Ook staan meerdere acties rond personalised medicine op stapel, waaronder het 1+ Million Genome platform.

Context

Kanker is een hoofdprioriteit van de Commissie Von der Leyen en één van de onderdelen in de nieuwe plannen voor een Europese Gezondheidsunie. Het actieplan wordt voornamelijk bekostigd uit EU4Health, Horizon Europe en Erasmus.