De Europese Commissie vraagt uw mening over de toekomst van onze oceanen. In een persbericht kondigt zij een consultatie over internationaal oceaanbeheer aan. Het doel van de consultatie is om relevante acties te identificeren die genomen kunnen worden om doelstelling 14 van de VN Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling te behalen. Reageren kan tot en met 15 oktober.


Commissie vraagt uw input over de toekomst van onze oceanen

De toekomst van de oceaan  

Hoe moet de toekomst van onze oceanen eruit zien? Deze vraag stelt de Europese Commissie in een consultatie over het internationale oceaanbeheer. De Commissie wil met deze consultatie mogelijkheden voor acties identificeren die bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goal over oceanen (SDG14). Dit is in lijn met de eigen Green Deal agenda van de Europese Commissie. Een specifiek onderdeel van de consultatie gaat over het versterken van internationaal onderzoek naar de oceanen. U kunt reageren tot en met 15 oktober.

Context 

Virginijus Sinkevičius, de Litouwse eurocommissaris voor milieu, oceanen en visserij, heeft als opdracht meegekregen om van Europa een leider te maken in het internationale beheer van de oceanen, onder andere door een prominente rol te spelen binnen discussies over de oceanen in de Verenigde Naties. De EU vindt investeringen in onderzoek naar schone en veilige oceanen zeer belangrijk. In 2018 nog werd er 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek en ook zal één van de vijf missies  in Horizon Europe het thema gezonde oceanen en wateren behandelen. In de mission board zal Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, mee gaan denken over de missie.