De Commissie roept experts op om zich aan te melden voor een positie in de mission boards. Missie-gedreven onderzoek vormt een nieuwigheid in Horizon Europe, met als doel oplossingen te vinden voor grote mondiale uitdagingen. Per mission board zullen 15 experts benoemd worden. De deadline om te reageren is 11 juni.


Commissie zoekt experts voor mission boards

Experts gezocht

De Commissie is op zoek naar experts voor de mission boards en heeft daarom de 'Call for applications for the selection of members of the Commission Expert Groups'  geopend. Belangstellenden hebben tot 11 juni om zich kandidaat te stellen als één van de 15 leden die per mission board benoemd zullen worden. De Commissie is op zoek naar een goede balans van expertise en achtergronden. De mission boards zullen daarom niet alleen uit academici bestaan; ook belanghebbenden uit het bedrijfsleven, beleidsmakers, publieke figuren en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties worden opgeroepen te reageren.

De mission boards zullen de Commissie in de eerste fase ondersteunen door het identificeren van mogelijke missies met bijbehorende specifiek doelstellingen. Vervolgens zullen de experts adviseren over de activiteiten die nodig zijn om het doel van de missies daadwerkelijk te behalen. Ieder jaar zullen de mission boards 15 tot 20 dagen samenkomen. 

Context

De missies vormen een nieuw onderdeel van Horizon Europe. Met een missie-gedreven aanpak wil de Commissie ervoor zorgen dat onderzoek meer impact heeft op de samenleving. Nadat de Raad en het Parlement een tussenakkoord bereikten over Horizon Europe, is de Commissie is onlangs begonnen met de inhoudelijke invulling ervan, waaronder de missies.