Het Europees Agentschap voor het Ruimtevaartprogramma vraagt uw mening voor nieuwe financieringsprioriteiten binnen Horizon Europe. Via een enquête wil het agentschap erachter komen wat de behoeften en trends zijn op het gebied van onderzoek en innovatie in de ruimtevaartsector. Reageren kan tot 12 december.


Consultatie ruimtevaartprojecten in Horizon Europe

Innovatie ruimtevaarttechnologieën   

Het EU Agency for the Space Programme (EUSPA) heeft een oproep geplaatst om ideeën te verzamelen voor financieringsprioriteiten binnen Horizon Europe. EUSPA is verantwoordelijk voor het leveren van diensten van de Copernicus-aardobservatie- en Galileo-navigatiesatellietsystemen van de EU. Het ruimtevaartagentschap vraagt specifiek om inzichten van de industrie en academische sector over de belangrijkste technische en toepassingstrends voor de komende vijf tot tien jaar. Ook wordt gevraagd naar uw mening over het geplande satellietcommunicatienetwerk genaamd Govsatcom. De consultatie bouwt voort op een eerdere consultatieronde specifiek gericht op O&I-activiteiten voor Europese navigatiesatallietsystemen (GNSS) gefinancierd vanuit Horizon Europe. Reageren kan door deze enquête in te vullen tot en met uiterlijk 12 december.

Context

De ruimtevaartsector is een van de prioriteiten van het huidige trio-voorzitterschap van de Raad, respectievelijk Duitsland, Portugal en Slovenië. In april 2021 is de Ruimtevaartverordening aangenomen, waarin alle Europese ruimtevaartactiviteiten zijn gebundeld, met als drie vlaggenschepen: Galileo, Copernicus en EGNOS. Het huidige Sloveens voorzitterschap zet in op meer onderzoek naar ruimtevaarttechnologieën en organiseerde een speciale conferentie hierover. Eind 2020 opende de Europees ruimtevaartagentschap ook een consultatie over de nieuwe ruimtevaartmissies.