De Commissie ontvangt graag uw feedback op de nieuwe Critical Raw Materials Act. Met de Critical Raw Materials Act wil de Commissie de voorziening van kritieke grondstoffen verzekeren, daarmee de groene – en digitale transitie verwezenlijken, en onderzoek en innovatie ondersteunen op het gebied van deze grondstoffen. De feedbackronde staat open tot en met 25 november.


De Commissie hoort graag uw mening over de Critical Raw Materials Act

Act ondersteunt onderzoek en innovatie

De Commissie heeft een feedbackronde geopend voor het geven van feedback op de Critical Raw Materials Act, een initiatief dat essentieel is voor het realiseren van de digitale en groene transitie. Het doel van het initiatief is niet alleen het verzekeren van Europese grondstoffenvoorziening, maar ook het beter ondersteunen van onderzoek en innovatie (O&I) op deze gebieden. Momenteel biedt O&I in Europa nog niet voldoende oplossingen voor de kritieke grondstoffenwaardeketen. De onderzoeksgemeenschap op dit gebied is klein in Europa. Veel onderzoekers gaan daarom naar derde landen, wat bijdraagt aan ‘brain drain’ in de EU. Met de Critical Raw Materials Act ziet de Commissie mogelijkheden om onafhankelijk te worden van derde landen. Ook wil de Commissie de recycling en de vervanging van kritieke grondstoffen versnellen. Dit alles moet bijdragen aan een autonoom Europees industriebeleid. De feedbackronde staat open tot en met 25 november.

Context

De verklaring van Versailles van de Europese Raad in maart 2022 riep op om de voorziening van kritieke grondstoffen te verzekeren en meer te investeren in O&I. Vervolgens werd in de derde State of the Union speech van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen de Critical Raw Materials Act aangekondigd, geïnspireerd door de Battery Alliance en de Chips Act, om de strategische reserves van kritieke grondstoffen te verzekeren. Grondstoffen (zoals lithium) zijn essentieel voor het succes van de groene- en digitale transitie en de strategische autonomie van de EU.

 

Mede geschreven door Hannelore Schouwstra.