29 mei 2019
De EU krijgt een langetermijnstrategie voor industriebeleid
Joep Roet
Plaatsvervangend directeur
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
29 mei 2019
Plaatsvervangend directeur
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Als het aan de Raad Concurrentievermogen ligt, krijgt de Europese Unie een langetermijnstrategie voor industriebeleid met daarin een grote focus op onderwijs, onderzoek & innovatie. Om de economie van de EU voor te bereiden op de toekomstige maatschappelijke uitdagingen is een strategische aanpak nodig met een centrale rol voor programma’s als Horizon Europe en Digital Europe. Naast industriebeleid wil de Raad het concurrentievermogen van EU verbeteren door de interne markt verder uit te werken.
De Raad voorziet een grote rol voor onderwijs, onderzoek en innovatie in de langetermijnstrategie voor industriebeleid die de Commissie eind 2019 zal publiceren. Met de aangenomen ‘Conclusies over een strategie voor het industriebeleid van de EU: een visie voor 2030’ wil de Raad Concurrentievermogen sturing geven aan de strategie van de Commissie. Volgens de Raad heeft de EU een aanpak nodig die meer is dan de som der delen door programma’s voor industrie, interne markt, onderzoek & innovatie, digitalisering en milieu beter te verbinden. Door middel van innovatie en technologische ontwikkeling zal de EU een wereldleider moeten worden in belangrijke nieuwe sectoren, zoals sleuteltechnologieën.
Onderzoek & innovatie moet een prominente plek krijgen in het industriebeleid van de EU. De Raad roept op tot grotere private en publieke investeringen op het gebied van onderzoek & innovatie, bijvoorbeeld door te investeren in disruptieve innovatie, digitalisering en kunstmatige intelligentie. Zij verwelkomt dan ook recente initiatieven zoals de focus op onderzoek & innovatie bij het Europees semester en de implementatie van de nieuwe European Innovation Council in Horizon Europe. Daarnaast zullen werknemers door middel van onderwijs en trainingen de juiste vaardigheden moeten aanleren om zich voor te bereiden op technologische veranderingen.
Daarnaast voerde de Raad ook een inhoudelijke discussie over hoe onderzoek & innovatie kan worden ingezet als drijfveer voor een beter concurrerende Europese Unie. Onder de ministers was er brede consensus dat er meer investeringen nodig zijn op zowel Europees als nationaal niveau en dat onderzoek & innovatie de basis vormen bij het omgaan met de sociale, economische en ecologische transitie.
Er wordt al een tijd lang gepraat over een gezamenlijk industriebeleid voor de Europese Unie. In 2017 initieerde de Commissie op verzoek van de Raad Concurrentievermogen een nieuwe strategie voor industriebeleid. Na verdere uitwerking zette de Europese Raad in maart 2019 druk op de ketel door de Commissie te verzoeken uiterlijk aan het einde van het jaar een langetermijnstrategie te presenteren voor de toekomst van de Europese industrie. De huidige conclusies zijn bedoeld om de Commissie sturing te bieden bij het schrijven van deze strategie. Daarnaast zijn er tijdens de Raad ook conclusies aangenomen over het vergroten van het concurrentievermogen in de Europese interne markt, toerisme en hoe ruimtevaartbeleid wetenschap kan stimuleren.
REGISTER NOW: Neth-ER annual conference “Investing in Knowledge & Changing Global Perspectives”
Zaharieva overleeft hoorzitting: wat belooft zij aan het Parlement?
Parlement zet kennis op eerste plaats in Europese begroting 2025
ERA vordert, maar lijdt onder groot gebrek aan O&I investeringen