De European High-Performance Computing Joint Undertaking introduceert zijn nieuwste supercomputer: de MareNostrum 5. Dit is de meest duurzame supercomputer van Europa en zal bijdragen aan onder andere de ontwikkeling van medicijnen en vaccinaties, het verbeteren van AI-taalmodellen en klimaatuitdagingen. Vanaf maart 2024 kunnen wetenschappers en enkele bedrijven gebruik maken van de supercomputer.


Dit is de duurzaamste supercomputer van Europa

Meest groene supercomputer van Europa

De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) introduceert in Barcelona haar nieuwe supercomputer: de MareNostrum 5. De MareNostrum 5 wordt volledig aangedreven door duurzame energie en is daarmee de groenste supercomputer van Europa. Ook behoort de supercomputer tot de top tien beste supercomputers ter wereld. Volgens het EuroHPC JU zal de computer bijdragen aan het oplossen van complexe medische en wetenschappelijke problemen, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van vaccinaties en medicijnen te ondersteunen. De supercomputer ondersteunt tevens ook thema’s zoals klimaatonderzoek, techniek, materiaalkunde en aardwetenschappen. Verder wordt de computer beschikbaar gesteld om Europese AI-taalmodellen te verbeteren. De supercomputer zal primair gebruikt worden door wetenschappers, maar bedrijven kunnen er onder speciale voorwaarden ook aanspraak op maken.

Context

De MareNostrum 5 is de nieuwste toevoeging aan de reeks supercomputers van de EuroHPC JU. De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) is een gezamenlijke onderneming van de Commissie en EuroHPC JU met het doel om een pan-Europese supercomputer infrastructuur te realiseren. Het budget van EuroHPC JU bedraagt 7 miljard euro en wordt gefinancierd door Digital Europe, Horizon Europe en de Connecting Europe Facility. Verder doen de lidstaten ook nog een bijdrage. In 2021 werd de eerste EU supercomputer geïntroduceerd. Inmiddels beschikt  EuroHPC JU over negen supercomputers waarvan drie in de top tien van de wereld behoren.

 

Mede geschreven door Luna Hoogendam.