De Europese Commissie heeft een Future and Emerging Technologies (FET) Flagship voor kwantumtechnologie gelanceerd. Dit Flagship gaat van start met twintig projecten, waaronder een project gecoördineerd door de TU Delft en één door de Universiteit van Amsterdam. De eerste twintig projecten worden vanuit Horizon 2020 gefinancierd met 132 miljoen euro. Het totale budget van het initiatief zal naar verwachting één miljard euro bedragen en zal vanaf 2021 nog 130 projecten ondersteunen.

EC lanceert FET Flagship voor kwantumtechnologie

Geld voor onderzoek en samenwerking op het gebied van kwantumtechnologie

De Europese Commissie heeft een FET Flagship voor kwantumtechnologie gelanceerd, dat zal starten met twintig projecten. Onder deze projecten is een project dat gecoördineerd wordt door de TU Delft en een door de Universiteit van Amsterdam. De twintig eerste projecten worden met 132 miljoen euro vanuit Horizon 2020 gefinancierd. Het totale budget van het initiatief bedraagt naar verwachting één miljard euro en zal vanaf 2021 nog 130 projecten ondersteunen. Dit budget is bedoeld om de relevante actoren op het gebied van kwantumtechnologie, zoals de industriële en onderzoekssector, te ondersteunen en samen te brengen.

Context

FET Flagships zijn grootschalige onderzoeksinitiatieven waarin wetenschappelijke en technologische uitdagingen worden behandeld. In deze Europese kernprojecten worden excellente onderzoekers uit verschillende disciplines samengebracht om te werken aan een gezamenlijk doel. De projecten hebben meestal een loopduur van tien jaar en worden voornamelijk gefinancierd vanuit Horizon 2020. Er zijn momenteel al twee andere Flagships: het Graphene Flagship en het Human Brain Project Flagship.