De Europese Commissie heeft een nieuwe adviesgroep voor onderzoeksethiek aangesteld. Vijftien leden zijn uitgekozen om de Commissie te adviseren over elk beleidsterrein waar ethische kwesties invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van wetenschap en nieuwe technologieën.

EC stelt nieuwe adviesgroep onderzoeksethiek aan

De adviesgroep

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, en Carlos Moedas, Commissaris voor onderzoek en innovatie, hebben een nieuwe adviesgroep voor onderzoeksethiek aangesteld: de European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE). Deze adviesgroep gaat zich buigen over ethische kwesties op het gebied van wetenschap en nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld genmodificatie. De groep bestaat uit vijftien experts, afkomstig uit zowel Europa als de rest van de wereld en uit verschillende wetenschappelijke disciplines. De experts hebben ervaring met het adviseren van overheden op het gebied van maatschappelijke problemen en mensenrechten. Professor Marcel Jeroen van den Hoven van de TU Delft is één van hen.

Context

Sinds de oprichting in 1991 heeft de EGE de Commissie onafhankelijk advies gegeven, wat door de tijd heen een bredere focus heeft gekregen op belangrijke maatschappelijke vragen. De leden van de huidige adviesgroep zijn gekozen uit 200 kandidaten die gereageerd hebben op een publieke call waarin ze hun interesse konden aangeven. De groep zal voor het eerst bijeenkomen op 24 en 25 april 2017.