De implementatie van de European Open Science Cloud (EOSC) moet langs zes actielijnen verlopen: architectuur, data, services, toegang en gebruikersvriendelijkheid, regels en bestuur. Dit staat in de roadmap voor de implementatie van de EOSC, gepresenteerd door de Europese Commissie. Ook beschrijft de roadmap de mijlpalen die behaald moeten worden om de EOSC te realiseren.

EC: zes actielijnen voor implementatie European Open Science Cloud

Actielijnen voor de EOSC

Om de European Open Science Cloud (EOSC) tot een realiteit te maken moet actie worden ondernomen op zes verschillende terreinen: architectuur, data, services, toegang en gebruikersvriendelijkheid, regels voor deelname en bestuur. Dit volgt uit de roadmap voor de implementatie van de European Open Science Cloud, gepresenteerd door de Europese Commissie. De architectuur van de EOSC moet een oplossing bieden voor gefragmenteerde data-infrastructuren en het datamanagement voor de EOSC moet gebaseerd zijn op de FAIR-beginsel. Dit betekent dat de data findable, accessible, interoperable en reusable moet zijn. Verder is het nodig dat de diensten van de EOSC alle behoeften van de gebruikers dekken en dat de toegang tot en verplichtingen bij het omgaan met onderzoekdata eenvoudig zijn voor gebruikers. Voor het opstellen van de regels voor deelname aan de EOSC moeten reeds bestaande praktijken in acht genomen worden. Tenslotte zal er ook een raamwerk voor het bestuur van de EOSC moeten worden opgezet.

Mijlpalen

In de roadmap heeft de Commissie ook een aantal mijlpalen voor de EOSC gedefinieerd die verbonden zijn met de zes actielijnen. Het is de bedoeling dat in 2018 de eerste stappen worden gezet in onder meer het publiceren van een actieplan en het opstellen van een catalogus van bestaande data infrastructuren die kunnen worden samengevoegd in de EOSC. Veruit de meeste mijlpalen moeten bereikt worden in 2019. In dat jaar dienen ook het raamwerk voor het bestuur van de EOSC en de regels voor deelname opgesteld te worden. In 2020 moeten de laatste stappen gezet worden voor de implementatie. Ook wordt er dan gekeken naar de toekomst van de EOSC na 2020.

Context

De European Open Science Cloud is een initiatief van de Commissie en moet een betrouwbare en open omgeving realiseren voor de wetenschappelijke gemeenschap waarin data en onderzoeksresultaten worden gedeeld en gebruikt. De roadmap dient als basis voor verdere discussie met de lidstaten, het Europees Parlement en belanghebbenden over de stappen die gezet moeten worden. In verschillende fora kregen belanghebbenden de mogelijkheid mee te denken over de vormgeving van de EOSC. In het najaar van 2017 vroeg de Commissie aan wetenschappelijke organisaties om het initiatief te steunen en te helpen om het project te realiseren. Organisaties konden hiervoor een verklaring ondertekenen.