De European Innovation Council heeft meer dan 307 miljoen euro toegekend aan 64 start-ups en mkb's, wiens innovaties moeten bijdragen aan de doelstellingen van de Green Deal en het Europees herstelplan. Slechts twee maanden na het sluiten van de deadline maakte de EIC de resultaten van haar ‘Green Deal’- Accelerator call bekend, met onder de geselecteerden meer vrouwen en meer geografische spreiding dan ooit tevoren.


Eerste selectie EIC ‘Green Deal call’ bekend

64 innovatieve projecten

De European Innovation Council (EIC) heeft twee maanden na het sluiten van de deadline de resultaten bekendgemaakt van haar ‘Green Deal’ Accelerator call. Ze heeft hierin 64 start-ups en mkb's geselecteerd, wiens innovaties een bijdrage zullen leveren aan het behalen van de Green Deal doelstellingen en het Europees herstelplan. De geselecteerde projecten ontvangen in totaal meer dan 307 miljoen euro en variëren van innovatieve transportoplossingen tot geavanceerde materialen en technologieën. Onder de 64 bedrijven bevinden zich ook twee Nederlandse deelnemers, namelijk het Eindhovense Tusti, voor hun innovatief high-tech recyclen van plastics, en het Rotterdamse RanMarine Technology, voor hun autonome dronesysteem dat afval uit stedelijke, haven-, of deltawateren verwijdert.

Meer vrouwen, meer landen, en meer blended finance

Meer dan een derde van de geselecteerde bedrijven wordt geleid door vrouwelijke CEO's. Dit betekent volgens de EIC maar liefst een verdrievoudiging ten opzichte van eerdere EIC-financieringsrondes. De call sluit hiermee goed aan op de eerder dit jaar geïntroduceerde pilot-maatregel, waarin de EIC als voorwaarde stelt dat tenminste een kwart van de bedrijven die worden uitgenodigd voor de interviewronde, wordt geleid door vrouwen. Daarnaast is de call volgens de EIC de tot nu toe geografisch meest diverse: deelnemers komen uit 23 verschillende landen, waaronder uit 17 EU-lidstaten. Ook wijst de EIC op het succes van de nieuwe blended-finance formule; maar liefst 38 van de 64 bedrijven zullen hiervan gebruik maken. Tot slot maakt de EIC bekend dat 562 projecten een Green Deal - Seal of Excellence heeft ontvangen. Doel hiervan is dat bedrijven die net buiten de selectie vielen, zo gemakkelijker financiering kunnen vinden via andere kanalen en financieringsstromen.

Context

De European Innovation Council bevindt zich momenteel onder Horizon 2020 in een pilot-fase en zal onder Horizon Europe worden geïmplementeerd als een volwaardig onderdeel van het progamma. Binnen de EIC is de Accelerator pilot met name gericht op het ondersteunen van startups en mkb’s bij het ontwikkelen en opschalen van innovaties. Het is de bedoeling dat de EIC aanzienlijk zal bijdragen aan de transformatie van Europa op het gebied van duurzaamheid, met daarin bijzondere aandacht voor groene en digitale transities en gezondheid. In het kader hiervan lanceerde de EIC eerder dit jaar dan ook een zogenaamde ‘Green Deal call’. Deze thema’s zijn ook prioriteit voor de Europese Commissie in de nieuwe Europese meerjarenbegroting en het bijbehorend Europese herstelfonds Next Generation EU.