Via de EIC Accelerator ontvangen elf Nederlandse bedrijven financiering. De Commissie selecteert in totaal 78 ondernemingen, waarmee Nederland met veertien procent het één na best scorende land is qua te verwachte investeringen. De Accelerator investeert in de vorm van subsidies en/of aandelen.


EIC investeert in elf Nederlandse ondernemingen via Accelerator

Nadruk op gezondheid   

De Commissie selecteert uit meer dan 1000 aanvragen elf Nederlandse ondernemingen die via de Accelerator van de European Innovation Council (EIC) investeringen in de vorm van subsidies of aandelen zullen ontvangen. Nederlandse bedrijven zijn hiermee goed voor veertien procent van de in totaal 78 bedrijven die zijn geselecteerd. Hiermee staat Nederland op plek twee deze ronde, achter Duitsland. De Nederlandse ondernemingen zijn voornamelijk actief in de gezondheidssector. Van de elf zijn er vijf in deze sector actief. De andere zijn bijvoorbeeld actief binnen simulated reality, elektrificatie van vliegtuigen en de agri-food sector. In totaal zullen alle geselecteerde bedrijven 470 miljoen euro aan subsidie en aandeleninvesteringen ontvangen.

Context

De European Innovation Council is in 2021 in het leven geroepen met als doel technologieën helpen te commercialiseren. De Accelerator biedt hierbij financiering in de vorm van subsidies en/of aandelen. Sinds de lancering zijn de Accelerator-beurzen van de EIC een zorgenkindje.  Ondernemingen hebben vaak lange tijd moeten wachten totdat zij hun financiering ontvingen. Het Parlement uitte al eerder kritiek op de uitvoering en nam zelfs een resolutie aan om de aanhoudende problemen het hoofd te bieden. Deze ronde is de eerste ronde waarbij het EIC-fonds volledig operationeel is. Tijdens de vorige ronde werden zes Nederlandse ondernemingen geselecteerd voor financiering. In 2023 zal er via de Accelerator 1,13 miljard euro beschikbaar zijn voor het financieren van baanbrekende technologieën.

 

Mede geschreven door Julian Zwaal.