De EIC gaat 6 projecten ondersteunen die blockchain inzetten om maatschappelijke problemen aan te pakken. Onderling zullen zij 5 miljoen verdelen. Onder de winnaars bevindt zich de Nederlandse startup WordProof, die zich richt op het aanpakken van nepnieuws.

EIC ondersteunt blockchain voor sociale innovatie

Maatschappelijke problemen oplossen met blockchain

De European Innovation Council (EIC) kent 5 miljoen euro toe aan projecten in het kader van de EIC Prize on Blockchains for Social Good. De zes winnraas zullen werken aan blockchain toepassingen die een grote bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Een van de projecten is van Nederlandse bodem: de start-up WordProof krijgt een miljoen voor hun project gericht op het bestrijden van nepnieuws, door middel van technologie waarmee de betrouwbaarheid van de inhoud op het internet gecontroleerd kan worden. De andere geselecteerde projecten richten zich onder andere op de toepassing van blockchain voor de circulaire economie, financiële inclusie en ontwikkelingssamenwerking.

Context

De Commissie heeft zes projecten geselecteerd voor deze Prize on Blockchains for Social Good, in plaats van vijf, zoals eerder aangekondigd. Vier projecten zullen een miljoen euro ontvangen, de twee projecten die zich op de gedeelde vijfde plaats bevinden, krijgen ieder een half miljoen. De zes gelukkigen hebben heel wat competitie achter zich gelaten: er werden 176 aanmeldingen uit 43 landen ingediend. De aanmeldingen kwamen voor het overgrote deel (80%) uit het mkb en start-ups.