21 februari 2022

EIC zet belangrijkste opkomende technologieën en baanbrekende innovaties op een rijtje

Just van den Hoek

Just van den Hoek

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

De European Innovation Council (EIC) licht 25 veelbelovende innovatiegebieden op basis van potentiële technologische, economische en sociale impact uit. De veelbelovende domeinen worden gecategoriseerd in drie relevante focusgebieden, namelijk de Green Deal, gezondheid en digitalisering & industrie. Tevens geeft de EIC aan welke EIC Challenges hieraan verbonden zijn. De beoordeling is hoofdzakelijk gebaseerd op de kennis en expertise van de EIC programmamanagers. De komende jaren wil de EIC deze analyse uitbreiden en verbeteren.


EIC zet belangrijkste opkomende technologieën en baanbrekende innovaties op een rijtje

Vijfentwintig innovatiegebieden met potentie

De belangrijkste opkomende technologische gebieden en baanbrekende innovaties zijn door de European Innovation Council (EIC) bekend gemaakt. Het rapport ‘Identification of emerging technologies and breakthrough innovations categoriseert vijfentwintig innovatiegebieden binnen drie speerpunten van EU-beleid, namelijk de Green Deal, gezondheid en digitalisering & industrie. Zo ziet de EIC in het kader van de Green Deal verschillende uitdagingen rondom de zogenaamde water-energy nexus: de zoektocht naar zo efficiënt mogelijke energiewinning met behulp van water. De EIC programmamanagers, experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van innovatie, speelden een sleutelrol in het identificeren van opkomende velden met potentieel baanbrekende impact. De innovatiegebieden worden tevens gerelateerd aan 14 EIC Challenges die in 2022 worden ondersteund.

Toekomstige informatievoorziening

Omdat de EIC blijvend de nieuwste kansen op het gebied van innovatie wil onderscheiden zal het haar informatievoorziening de komende tijd uitbreiden. Zo komt er een nieuw ‘inlichtingenkader’, gestoeld op drie soorten inlichtingen: kort/middellange termijn (anticiperend), met behulp van het veld (collectief) en op basis van algoritmes (hybride). Tevens worden er zes nieuwe programmamanagers aangesteld en komt er een intensievere samenwerking met het Joint Research Centre (JRC).  

Context

De Commissie heeft de EIC in het leven geroepen voor het identificeren, ontwikkelen en opschalen van opkomende technologieën en baanbrekende innovaties. Dit jaar zal het aan de hand van zo’n 1,7 miljard euro de meest getalenteerde en visionaire Europese onderzoekers en ondernemers steunen. Financiering verloopt via de EIC-Challenges, die gericht zijn op specifieke gebieden van baanbrekende innovaties die van strategisch belang zijn voor de EU, en via de Pathfinder-, Accelerator- en de nieuwe Transition-beurzen.