Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) lanceert de EIT Campus om alle opleidingen en trainingen vanuit het EIT en haar negen Knowledge and Innovation Communities bij elkaar te brengen op één online platform. Met dit platform wil het EIT innovatie en ondernemerschap stimuleren en bijdragen aan vaardighedenontwikkeling voor de groene en digitale transitie.


EIT brengt al haar onderwijsactiviteiten samen op één platform

Eén EIT Campus

Er is nu één centraal punt waar iedereen mogelijkheden kan vinden om kennis en vaardigheden op het gebied van innovatie en ondernemerschap te ontwikkelen: de EIT Campus. Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) lanceert het online platform waar men opleidingen en trainingen over tal van onderwerpen kan vinden, alles waar het EIT en haar negen Knowledge and Innovation Communities (KIC’s) zich mee bezig houden. Veel van de educatieve projecten zijn gebaseerd op partnerschappen met hogeronderwijsinstellingen, bedrijven en onderzoeksinstituten. De onderwijsprojecten zijn gevarieerd: er is bijvoorbeeld Girls Go Circular voor scholieren. Ook kunnen studenten afstuderen met een EIT Label, wanneer de studieprogramma’s de zogenaamde ‘kennisdriehoek’ (bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs) integreren. Door educatieve activiteiten aan te bieden aan zowel scholieren, studenten als werkende professionals wil het EIT iedereen betrekken bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn voor de groene en digitale transitie in Europa. Het online platform zal zich nog verder uitbreiden gedurende 2023.

Context

De EIT Campus past bij het Vaardighedenjaar en de aandacht van het Zweeds voorzitterschap voor volwassenonderwijs en vaardigheden voor de groene en digitale transitie. Als onderdeel van de startfase van de EIT Campus werden er al een aantal onderwijsportfolio’s onthuld van vier KIC’s: EIT Climate-KIC, EIT Food, EIT Raw Materials en EIT Urban Mobility. Er zijn ook verschillende bekende projecten vertegenwoordigd op het online platform. Het Deep Tech Talent Initiative is hier een voorbeeld van, net als de European Battery Academy en het HEI initiative. Het platform werkt ook samen met Nederlandse hogeronderwijsinstellingen. TU Delft, de Universiteit van Eindhoven, de Universiteit van Amsterdam en Breda University of Applied Sciences zijn al partners van de EIT Campus.

 

Mede geschreven door Hannelore Schouwstra.