De EU start in 2021 elf nieuwe onderzoeksinfrastructuren. Daarmee is 4,1 miljard euro gemoeid. Nederlandse partners doen onder meer mee aan projecten op het vlak van demografie, open science en data-analyse.


Elf nieuwe onderzoeksinfrastructuren in 2021

11 projecten starten voorbereiding

In 2021 gaat de voorbereiding van elf nieuwe onderzoeksinfrastructuren van start. Dat blijkt uit de nieuwe roadmap van het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI). Het Forum ontving voorstellen van achttien consortia, waarvan er elf gehonoreerd worden. Met de infrastructuren is 4,1 miljard euro gemoeid, waarvan één project voor zwaartekrachtegolven maar liefst de helft ontvangt. Nederlandse organisaties doen mee aan zes van de elf onderzoeksinfrastructuren:

Context

ESFRI helpt de Commissie bij de ontwikkeling van beleid rondom Europese onderzoeksinfrastructuren. Om de twee jaar publiceert ESFRI een roadmap, waarvan de laatste in 2018 verscheen. Horizon Europe faciliteert het Forum. Een consortium en de lidstaten financieren elke infrastructuur. In 2020 waarschuwde het Forum om onderzoeksinfrastructuren niet van Europa af te laten hangen.