13 december 2022

ENIHEI wil meer ondersteuning voor ‘spin-out’ bedrijven hoger onderwijsinstellingen

Just van den Hoek

Just van den Hoek

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Het Europese netwerk van hogeronderwijsinstellingen (ENIHEI) wil dat de Commissie zogenoemde ‘spin-outs’, bedrijven die voortvloeien uit hogeronderwijsinstellingen, beter ondersteunt. Dit is één van de tien aanbevelingen die de ENIHEI heeft gedaan in hun nieuwe rapport dat is opgesteld naar aanleiding van de nieuwe Europese Innovatieagenda. Ook wil het netwerk dat de Commissie nieuwe monitoringsinstrumenten optuigt die de rol van innovatie-ecosystemen in kaart kunnen brengen.


ENIHEI wil meer ondersteuning voor ‘spin-out’ bedrijven hoger onderwijsinstellingen

Ondersteuning voor ‘spin-out’ bedrijven

Het Europese netwerk van hogeronderwijsinstellingen (ENIHEI) wil dat de Commissie zogenoemde ‘spin-out’ bedrijven beter ondersteunt. Dit is een van de tien aanbevelingen die ENIHEI heeft gedaan in hun eerste rapport ‘10 recommendations and 1 note on innovation in European Higher Education’. ‘Spin-out’ bedrijven zijn startups die gelinkt zijn aan hogeronderwijsinstellingen en inspelen op nieuwe innovaties. Echter zijn er te weinig durfkapitaalfondsen in Europa, wat de groei van deze bedrijven belemmert, stelt ENIHEI. Daarom vraagt het netwerk om gerichte Europese investeringen om deze spin-outs een financiële boost te geven.  ENIHEI wil dat de Commissie een specifieke actie in de nieuwe Europese Innovatieagenda opstelt om overbruggingsfondsen op te tuigen.

De rol van het hoger onderwijs in innovatie-ecosystemen

De ENIHEI wil verder dat er nieuwe monitoringsinstrumenten worden opgesteld die de rol van hogeronderwijsinstellingen in innovatie-ecosystemen in kaart te brengen. Alhoewel monitoring en evaluatie centrale onderwerpen zijn in de nieuwe Innovatieagenda, zijn deze voornamelijk gericht op de bijdrage en output van deze systemen. Hierdoor worden andere effecten van de samenwerking tussen bedrijven, hoger onderwijs, en publieke instellingen vaak over het hoofd gezien. Nieuwe monitoringsinstrumenten moeten vaststellen in hoeverre innovatie in mkb’s wordt gestimuleerd door samenwerking met hogeronderwijsinstellingen.

Context

Het Europese netwerk van hogeronderwijsinstellingen (ENIHEI) is eerder dit jaar opgericht. 28 leden van het netwerk zijn voorgedragen vanuit de lidstaten en negen door de Commissie. Voor Nederland zitten de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft in het netwerk. Dit is het eerste rapport dat ENIHEI heeft uitgebracht en speelt in op de nieuwe Europese Innovatieagenda die de Commissie deze zomer presenteerde. De groep is wel rijkelijk laat met haar aanbeveling, want Conclusies over de innovatieagenda werden eerder deze week getrokken door de Raad.

 

Mede geschreven door Laura de Boer.