Het Europees Parlement heeft ingestemd met het uitbreiden van de reikwijdte van de richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie. De nieuwe regels moeten de ontwikkeling van data-intensieve technologieën verbeteren. Ook onderzoeksdata vallen voortaan onder de richtlijn: dit leidde eerder tot zorgen van verschillende Europese belangenorganisaties in het kennisveld. Het lijkt erop dat het Parlement gehoor heeft gegeven aan deze zorgen.

EP akkoord met uitbreiding regels voor het hergebruik van overheidsinformatie

Ook onderzoeksdata vallen onder regels

Het Europees Parlement heeft de herziening van de richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie aangenomen. Door deze herziening is de reikwijdte van de richtlijn uitgebreid, waardoor ook onderzoeksdata en publieke informatie van overheidsbedrijven onder de regels vallen. Voortaan zullen onder andere onderzoeksgegevens beter en sneller beschikbaar zijn. Dit zal de ontwikkeling van data-intensieve technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, moeten verbeteren.

Aandacht voor zorgen van belanghebbenden

Hoewel het delen van gegevens essentieel is voor het Europese onderzoeks- en innovatie-ecosysteem, waren er zorgen over de uitbreiding van de regels bij verschillende Europese belangenorganisaties voor onderzoek en innovatie. Eind 2018 publiceerden de European Association of Research and Technology Organisations (EARTO), European University Association (EUA), BusinessEurope, DigitalEurope en Science Europe een gezamenlijk standpunt. Volgens hen zou het voorstel van de richtlijn voorbijgaan aan het onderliggende principe van het huidige Europese Open Access beleid: "zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig" (“as open as possible, as closed as necessary”). Het Parlement heeft dit principe opgenomen in de aangenomen tekst. Lidstaten worden gevraagd om dit principe te respecteren wanneer zij te maken krijgen met zorgen over onder andere intellectueel eigendomsrecht, persoonsgegevensbescherming en rechtmatige commerciële belangen.

Context

De richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie wordt herzien in het kader van de Digital Single Market, met als doel om overheidsdata beter en sneller beschikbaar te maken. In april 2018 publiceerde de Commissie het voorstel voor een herziening van de regels. Nadat de Raad en het Europees Parlement eind januari overeenstemming bereikten in een informele triloog over de herziening van de richtlijn, heeft de Raad op Coreper-niveau ingestemd met deze herziening. De richtlijn moet nu nog formeel goedgekeurd worden door de Raad.