De European Research Council trekt zich terug uit Plan S. Volgens de ERC voldoet het plan niet aan de behoeftes van onderzoekers. Het consortium achter Plan S – cOAlition S – bestrijdt de kritiek. De ERC beraadt zich op andere stappen om aan de open acces verplichtingen in Horizon Europe te voldoen.


ERC neemt afscheid van Plan S

Topwetenschappers keren zich af

De European Research Council zal Plan S niet langer steunen. Dat maakt de Scientific Council van de ERC bekend in een persbericht. Plan S stelt vanaf 2021 de openaccesspublicatie van publiek gefinancierd onderzoek verplicht. Volgens de topwetenschappers in de raad die leidinggeeft aan de ERC, voldoet Plan S niet aan de behoeftes van onderzoekers. Zo zouden de verplichtingen zwaar wegen op de carrière van jonge onderzoekers en onderzoekers uit landen met een minder sterke kennisbasis. Ook zouden sommige vakgebieden eronder lijden omdat ze vaker boeken in plaats van artikelen publiceren, zoals de sociale en geesteswetenschappen. De druppel is de eis dat de kosten voor publicatie in zogenaamde “hybride” wetenschappelijke vakbladen per 1 januari 2021 niet meer vergoed zouden worden, aldus de ERC.

cOAlition S reageert

Het consortium achter Plan S bestrijdt de kritiek van de ERC. Volgens cOAlition S heeft steun aan hybride vakbladen de overgang naar volledige open access vertraagd. Daarnaast zal de recente strategie voor het behoud van publicatierechten de positie van onderzoekers versterken. Tenslotte benadrukt cOAlition S dat het de steun heeft van meerdere organisaties die jonge onderzoekers vertegenwoordigen, zoals de European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers (Eurodoc) en de Young Academy of Europe (YAE).

Context

Plan S is het werk van cOAlition S, een groep van 16 nationale onderzoekfinanciers die open access tot alle onderzoekspublicaties wil realiseren, waaronder NWO. Uitgevers, onderzoeksinstellingen en financiers hebben tot 1 januari 2021 om zich op de overgang voor te bereiden.

 

De ERC is een van de Europese financieringsinstrumenten en biedt financiële ondersteuning aan baanbrekend onderzoek van hoge kwaliteit. Nu de ERC niet langer meedoet aan Plan S, moet de organisatie op zoek naar andere manieren op open access te bevorderen. Onder Horizon Europe worden alle onderzoekers verplicht om hun wetenschappelijke publicaties beschikbaar te stellen.