Onderzoekers moeten zich mengen in de discussie over de toekomst van Europa. De stem van de wetenschap riskeert anders ongehoord te blijven. Daarvoor waarschuwt de European Research Council. Zelf onderneemt de ERC ook een aantal stappen.


ERC: ‘onderzoeker, laat je horen over toekomst van Europa’

Onderzoek geen prioriteiten

Europese onderzoekers moeten van zich laten horen in de Conferentie over de toekomst van Europa. Onderzoekers weten als geen ander dat kennis de toekomst van Europa kan bepalen. Toch behoren onderzoeken innovatie niet tot de negen prioriteiten van de conferentie. Dat is een risico, stelt de European Research Council (ERC), want zo dreigt kennis geen rol te krijgen in de Europese toekomstplannen. De ERC roept daarom alle onderzoekers om deel te nemen aan de discussies, bijvoorbeeld via het online platform, via burgerpanels of door een evenement op te tuigen. Zelf zal de ERC het komende jaar meer doen om duidelijk te maken hoe fundamenteel onderzoek tot praktische resultaten kan leiden. De ERC wil het grote publiek ook meer enthousiasmeren voor de wetenschap.

Context

De Conferentie over de toekomst van Europa bestaat uit een reeks discussies over Europese uitdagingen als klimaatverandering, digitalisering en onderwijs. Deelname van burgers staat centraal. Daarom organiseren Commissie, Parlement en Raad evenementen in de hele EU, maar men kan ook zelf een evenement starten of online ideeën delen. Als sluitstuk van de Conferentie moeten er in het voorjaar van 2022 concrete aanbevelingen liggen waar Europese beleidsmakers mee aan de slag kunnen.