De vereniging Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) is opgericht om het Nederlands kennisveld te informeren over de Europese beleidsontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie en onderwijs. Daarnaast faciliteert Neth-ER op uit

EUA maakt roadmap naar Open Access

De European Universities Association gaat een roadmap ontwikkelen om universiteiten te helpen de transitie naar Open Access te maken. De roadmap zal zich richten op een beperkt aantal hoofdthema’s, waaronder businessmodellen voor Open Access en kwaliteitsbewaking. De roadmap zal begin 2016 gelanceerd worden.

Van checklist naar roadmap
Tijdens een bijeenkomst van de voorzitters van alle aangesloten koepelorganisaties werd overeengekomen dat de European Universities Association (EUA) haar leden moet helpen bij de overgang naar Open Access. De roadmap bouwt verder op de eerder gepubliceerde Open Access Checklist for Universities.

Nederlands voorzitterschap
In een gezamenlijke verklaring eerder deze maand riepen Carlos Moedas, Europees commissaris voor onderzoek, en staatssecretaris Sander Dekker wetenschappelijke uitgevers op om een snelle overgang naar Open Access te maken. De EUA wil hierop verder bouwen en beschouwt het Nederlandse voorzitterschap van de EU als een uitstekende kans om met alle belanghebbenden in gesprek te gaan over Open Access.

Meer informatie
Persbericht: EUA preparing a roadmap to accelerate the transition to Open Access
Artikel Neth-ER: Politiek statement voor Open Access