Het bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en EBAN, een netwerk van investeerders in startende ondernemingen, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Door activiteiten en diensten aan te bieden willen ze hiermee start-ups en innovatieve mkb’s ondersteunen.

EUIPO en EBAN gaan samen midden- en kleinbedrijf ondersteunen

Intellectueel eigendom voor innovatie

Om start-ups en innovatieve mkb’s te ondersteunen, gaan het bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en EBAN, een Europees netwerk van investeerders in startende ondernemingen, nu samenwerken. Met deze samenwerking zal EUIPO start-ups en ondernemers beter kunnen bereiken, terwijl EBAN ideaal is gepositioneerd om onder het mkb te benadrukken hoe belangrijk het is om innovatie te beschermen via eigendomsrechten. Intellectuele eigendomsrechten zijn immers van groot belang voor het succes van start-ups en innovatieve mkb’s en kan het concurrentievoordeel van deze ondernemingen versterken. In het samenwerkingsverband zal er vooral aandacht worden besteed aan het promoten van de bescherming van innovatie en creativiteit in het mkb, onder andere door middel van trainingen over intellectueel eigendom, evenementen en het delen van informatie op beide websites over intellectueel eigendom en ‘business angels’.

Context

EBAN bestaat uit meer dan 150 organisaties in de investeringssector, waaronder durfinvesteerders, ‘business angels’ en incubators. De sector die EBAN vertegenwoordigt investeert jaarlijks zo’n 11,4 miljard euro in het mkb. EUIPO registreert handelsmerken en intellectuele eigendommen in de Europese Unie. Sinds kort kunnen bedrijven er ook terecht voor gratis juridisch advies over intellectueel eigendom.